Konzervatori i ministrica kulture razgovarali o sanaciji kulturne baštine stradale u potresu

16. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Konzervatori i ministrica kulture razgovarali o sanaciji kulturne baštine stradale u potresu

Foto: Muzej za umjetnost i obrt


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razgovarala je u četvrtak u Sisku s pročelnicima konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske o sanaciji kulturne baštine stradale u potresu te o digitalizaciji konzervatorskih podloga.

“U sklopu naših redovnih regionalnih kolegija iskoristili smo prigodu da iskažemo i potporu kolegici Ivani Miletić Čakširan iz Siska, na posebnom zalaganju u proteklih devet mjeseci u stabiliziranju i sanaciji šteta. Osim toga, razgovaramo o provedbi hitnih mjera, jer je ministarstvo više od 9 milijuna kuna uložilo u hitne mjere u iščekivanju sredstava iz fonda solidarnosti, što se odnosi na Sisačko-moslavačku, ali i druge županije pogođene potresom”, rekla je ministrica.

Dodala je kako će se vidjeti kojom se brzinom troše ta sredstva i koliko su pripremljeni projekti za financiranje iz fonda solidarnosti.

“Druga važna tema odnosi se na projekt koji će se financirati iz Programa nacionalnog oporavka i otpornosti, a tiče se digitalizacije konzervatorskih podloga, što je aktivnost koja će doprinijeti puno bržem ishođenju građevinskih dozvola, kako bismo građanima omogućili lakši i brži uvid u sve uvjete, za investicijske projekte u kulturno-povijesnim cjelinama”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Pročelnica Ivana Miletić Čakširan izvijestila je o radu Konzervatorskog odjela u Sisku u izvanrednim okolnostima te specifičnostima u provedbi programa obnove u odnosu na redoviti rad konzervatorskih odjela, a ravnateljica Tajana Pleše o dosada provedenim terenskim aktivnostima Hrvatskog restauratorskog zavoda na području Sisačko-moslavačke i drugim županijama.

U Sisku je održan 4. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske, nadležnih za područje pogođeno katastrofalnim potresima.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zajedno sa suradnicima iz Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda, razgovarala je s Ivanom Miletić Čakširan (Konzervatorski odjel u Sisku), Lanom Križaj (Konzervatorski odjel u Krapini), Sonjom Kočevar (Konzervatorski odjel u Karlovcu), Vesnom Pascuttini Juraga (Konzervatorski odjel u Varaždinu), Ameliom Vekićem (Konzervatorski odjel u Zagrebu), Milanom Pezeljom (Konzervatorski odjel u Bjelovaru) i pročelnicom Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Marijanom Sironić. (Hina)