Srednja gospodarska škola Križevci ove godine zajedno sa Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima obilježava 160 godina djelovanja.

Ove dvije institucije predstavljaju kontinuitet obrazovanja u poljoprivredi koje je u različitim organizacijskim oblicima postojalo u Križevcima još od daleke 1860. godine, kad je započelo osnivanje prve poljoprivredne škole u Hrvatskoj pod nazivom „Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište“ – tada prvog i jedinog poljoprivrednog učilišta na prostoru jugoistočne Europe, piše gospodarski.hr.

Poljoprivredna škola u Križevcima od svog osnutka prolazila je kroz nekoliko promjena u nazivu i smjerovima u obrazovanju, a 1993. godine Srednja poljoprivredna škola mijenja naziv u Srednju gospodarsku školu, te pod tim nazivom djeluje kao zasebna ustanova do danas. U svojoj dugogodišnjoj tradiciji obrazovanja mladih dala je brojne naraštaje poljoprivredne struke.

Trenutno se u njoj školuje 280 učenika za četverogodišnja zanimanja poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, agrotehničar i veterinarski tehničar, te trogodišnja zanimanja poljoprivredni gospodarstvenik, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mljekar, vrtlar i voćar-vinogradar-vinar. Učenici se uglavnom odlučuju na upis u četverogodišnje smjerove koji su redovito popunjeni svake školske godine, a najveći interes pri upisu iskazuju za smjer veterinarski tehničar i agrotehničar. U školskoj godini 2020./2021. škola je upisivala 105 učenika, od čega je u prve razrede upisan ukupno 91 učenik. Popunjeni su svi četverogodišnji smjerovi i kombinirani razred mehaničar poljoprivredne mehanizacije-poljoprivredni gospodarstvenik.

Srednja gospodarska škola djeluje kao regionalna škola, a pohađa je mnogo učenika iz više županija Sjeverozapadne Hrvatske, pa tako osim iz Koprivničko-križevačke županije relativno veliki broj učenika dolazi iz Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a dio i iz Varaždinske županije. U blizini škole nalazi se učenički dom koji omogućava smještaj učenika iz susjednih županija. Smještajem u učeničkom domu učenicima je olakšano pohađanje teorijske i praktične nastave jer su pošteđeni svakodnevnog napornog putovanja te su pod stalnim nadzorom odgajatelja.

Ravnatelj škole Toni Svoboda u razgovoru za Gospodarski list kao najveću vrijednost škole ističe važnost teoretske nastave, ali i veliki značaj praktikuma u nastavi u svim nastavnim programima.

–Govedarski i mljekarski praktikumi jedini su takvi praktikumi u Republici Hrvatskoj, stoga postoji dobar potencijal da se škola razvija u pravcu stvaranja kvalitetnih stručnih kadrova u području stočarstva i mljekarstva, a slična je situacija i s voćarsko-vinogradarskim i vrtlarskim praktikumom. Osnova svakako postoji, ali su potrebna i dodatna ulaganja od strane osnivača, Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u još kvalitetnije opremanje škole čime bi se značajno podigla kvaliteta nastave te stvorili još stručniji kadrovi u području poljoprivrede. Smatram da naša škola s obzirom na postojeće uvjete i najdužu tradiciju u obrazovanju poljoprivrednih kadrova to i zaslužuje.

Škola vodi brigu o ukupno 36 ha obradivih površina, od kojih najveći dio zauzimaju ratarske površine (oko 32 ha) na kojima se proizvodi stočna hrana za potrebe govedarskog praktikuma. Škola također raspolaže s vrtlarskim, voćarsko-vinogradarskim, mljekarskim (kapacitet prerade 300 L/dan) i strojarskim praktikumom, plastenikom za hidroponski uzgoj i uzgoj presadnica, a na raspolaganju im je i meteorološka postaja na kojoj se obavljaju redovita motrenja i mjerenja meteoroloških elemenata.

Osim mehaničara poljoprivredne mehanizacije koji praktičnu nastavu obavljaju u registriranim radionicama s kojima škola sklapa ugovore, učenici svih ostalih obrazovnih smjerova praktičnu nastavu obavljaju u školskim praktikumima, s time da poljoprivredni tehničari fitofarmaceuti dio praktične nastave obavljaju u fitoapotekama uz nadzor nastavnika praktične nastave, kao i veterinarski tehničari koji dio praktične nastave obavljaju u veterinarskim stanicama. Na praktičnoj nastavi učenici stječu temeljne vještine i znanja za struku za koju se obrazuju, upoznaju se s cjelokupnom tehnologijom proizvodnje te preradom u konačne proizvode, te se upravo na tome temelji kvaliteta nastave.

Sljedivost proizvoda javlja se kao važan element u proizvodnji hrane, a povezuje se s identificiranjem proizvoda, praćenjem porijekla materijala i sirovina, procesa proizvodnje, prerade, distribucije i prodaje. Srednja gospodarska škola može se pohvaliti upravo tom karakteristikom. U praktikumima učenici uz pomoć nastavnika praktične nastave i strukovnih nastavnika sudjeluju u stvaranju poljoprivrednih proizvoda kojima se škola posebno ponosi.

Vlastiti poljoprivredni proizvodi škole su: razne sorte jabuka, čips od jabuke, jabučni ocat, prirodni sok od jabuke, sortno i stolno bijelo i crveno grožđe, razne povrtne kulture (krumpir, cikla, luk, bijeli luk, paprika, blitva, mrkva…), začinsko bilje, stočna hrana i dr. U vrtlarskom praktikumu se svo povrće bere ujutro, priprema, klasira, pakira te potom stavlja u prodaju tako da kupci mogu kupiti svježe ubrano povrće izuzetne kvalitete koje se i rasproda u vrlo kratkom roku.

Iz govedarskog praktikuma stiže kvalitetno mlijeko koje se potom u mljekarskom praktikumu prerađuje u svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, domaći kuhani sir, domaći maslac, prgice te polutvrdi sir Gaudu za koji su dobili recept od nizozemskog proizvođača i za kojim vlada velika potražnja. Škola redovito sudjeluje na sajmovima i izložbama sireva, a za sve mliječne proizvode dobila je zlatna odličja, što joj je i poticaj za daljni rad. Kao potvrdu kvalitete vrijedi naglasiti posjedovanje oznake „Mlijeko hrvatskih farmi”.

Škola je tijekom proteklih 5 godina sudjelovala u 10 Erasmus+ KA 2 projekata za provođenje stručne prakse učenika, kao i Erasmus+ KA 1 projektima za aktivnosti učenika i nastavnika škole.

– Cilj je pružiti učenicima škole što kvalitetnije stjecanje novih iskustava, znanja i vještina iz područja poljoprivredne struke, ističe ravnatelj škole Toni Svoboda.

U projektu Ministarstva poljoprivrede „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi” škola je dobila sredstva kojima je izgradila plastenik za hidroponski uzgoj i uzgoj presadnica. O modernom plasteniku opremljenom automatskim sustavom za kontrolu raznih parametara bitnih u proizvodnji razgovarali smo s nastavnicom praktične nastave Dragicom Bužić.

– U plasteniku se provodi hidroponski uzgoj jagoda te se uzgajaju presadnice za potrebe vrtlarskog praktikuma škole, kao i za prodaju. Na hidroponski uzgoj jagoda odlučili smo se prvenstveno zbog toga što su naši učenici iskazali velik interes za drugačijim načinom proizvodnje koji postaje trend u svijetu. Ovakvim pristupom postižemo veći interes za poljoprivredna zanimanja i upis u poljoprivrednu školu. Kroz praktičnu nastavu učenici su uključeni u zaokuženi ciklus proizvodnje – od sjetve sjemena za presadnice, sadnje, njege do berbe, a također se upoznaju i sa samom prodajom.

O mljekarskom praktikumu više nam je rekla voditeljica praktične nastave Ivanka Juraić.

– Mljekarski praktikum postoji od 1999. godine, a otvoren je u suradnji s nizozemskom Vladom i Vladom Republike Hrvatske. Učenici u praktikumu obavljaju praktičnu nastavu i stručnu praksu uz studente Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, a ovdje se također može obaviti stručno usavršavanje sirara i voditelja savjetodavnih službi. Praktikum se sastoji od vježbaonice, prodajnog prostora i zrionice.

– Govedarski praktikum prvenstveno služi da se djeca u praktičnoj nastavi uče radu sa životinjama, hranidbi životinja, uzgoju podmladka, higijeni, mužnji krava, transportu mlijeka, odnosno svim poslovima vezanim uz farmu krava. Primarno se bavimo proizvodnjom mlijeka. Veća količina mlijeka šalje se u mljekarski praktikum na proizvodnju mliječnih proizvoda, a manji dio prodajemo mliječnoj industriji Dukat. Trenutno je na govedarskom praktikumu 31 mliječna krava, a ukupno s podmlatkom imamo 68 grla.

Pasminski sastav je simentalac i holstein 50:50, pa i učenici mogu uočiti razlike u njihovom uzgoju. Također, imamo i vlastite površine na kojima uzgajamo hranu za govedo. Najveći uspjeh praktikuma je znanje učenika nakon školovanja. Djeca koja završe Srednju gospodarsku školu u Križevcima jako su tražena za rad na većim farmama u privatnom vlasništvu, istaknuo je nastavnik praktične nastave govedarskog praktikuma Mislav Drokan.

– Smatram da u području poljoprivrede kao zemlja imamo jako velike potencijale, ali su oni u znatnoj mjeri neiskorišteni, stoga je naš izazov da svojim radom i prezentacijom škole zainteresiramo mlade ljude da se odluče za školovanje u poljoprivrednim zanimanjima. To ćemo pokušati ostvariti kvalitetnim nastavničkim stručnim kadrom kojeg svakako već i imamo, te radom i permanentnim ulaganjem u kvalitetno opremanje školskih praktikuma.

Naravno, u tome veliku ulogu treba imati i hrvatska država jer svakako bez dugoročne strategije razvoja poljoprivrede na nacionalnoj razini nećemo, uz sav naš trud i zalaganje, moći zainteresirati učenike da odaberu poljoprivredu kao svoj životni poziv, kaže nam o planovima za budućnost ravnatelj Toni Svoboda.