Koncertom Varaždinskog trija u Glazbenom konzervatoriju u portugalskom gradu Guimaraesu zaokruženo je predstavljanje 54. Varaždinskih baroknih večeri u zemlji – partneru ovogodišnjeg festivala, izvijestio je u subotu Upravni odjel za poslove gradonačelnika Varaždina.

Varaždinski glazbenici Davor Brđanović, Jakov Šredl i Matej Ilčić predstavili su se izvedbom skladbi hrvatskih skladatelja, među kojima i Varaždinca Ivana Padovca, predstavivši bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i ravnatelj Koncertnog ureda te organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik predstavili su program ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Gradonačelnik Guimaraesa Domingos Bragnca upriličio je prijam za goste u Gradskoj vijećnici, a potpisano je i pismo namjere o suradnji između dva grada.

Ravnatelj Glazbene škole iz Varaždina i član žirija Davor Matačić u Guimaraesu je s vodstvom tamošnjeg Glazbenog konzervatorija razgovarao o zajedničkom glazbenom projektu.

Gradonačelnik Bosilj je podsjetio kako s gradom Guimaraesom nastoje uspostaviti suradnju i partnerstvo još od 2008. godine.

“Ovim posjetom stigli smo do cilja tako da će u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri biti potpisan i sporazum o suradnji između Varaždina i Guimaraesa”, napomenuo je, i dodao kako je  Guimaraes pod zaštitom UNESCO-a.

Guimaraes je i najuređeniji grad Portugala, a bio je i europska prijestolnica kulture 2012. godine, što su fantastično iskoristili izgradivši mnoge kulturne objekte, rekao je.

Raymond Rojnik je naglasio kako će Portugal kao zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri ponuditi nova glazbena iznenađenja za našu festivalsku publiku.

Slušat ćemo djela koja su drugačija od onih njemačkog, engleskog i francuskog baroknog kruga, a portugalski barok ima svojih specifičnosti i posebnosti, koje nastoje ponuditi na Varaždinski baroknim večerima, dodao je.