Stranke bošnjačko-građanskog bloka koje su dio vladajuće koalicije u BiH inzistiraju na cjelovitim izmjenama izbornog zakona, a o tome još nema usuglašenog rješenja, kazao je u srijedu ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković navodeći istodobno kako treba mijenjati ustav.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije, koji je i lider stranke Narod i pravda (NiP), članice vladajuće koalicije u BiH, kazao je novinarima u Sarajevu kako prijedlog izmjena izbornog zakona što ga je prošlog tjedna predstavio čelnik HDZ BiH Dragan Čović nije usuglašen s bošnjačkim i građanskim partnerima u vlasti.

“Nemamo usuglašen prijedlog”, kazao je Konaković komentirajući tu činjenicu.

Tehničke izmjene izbornog zakona u dijelu koji se tiče kontrole procesa glasanja i prebrojavanja glasačkih listića jedan su od uvjeta da bi BiH u ožujku dobila suglasnost Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, no Čović inzistira da se provedu i izmjene vezane za način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Prema prijedlogu HDZ BiH, hrvatski član državnog vrha birao bi se tako da u tome presudnu ulogu imaju glasovi iz onih županija u Federaciji BiH u kojima Hrvati čine razmjernu ili apsolutnu većinu stanovnika.

Na taj je prijedlog reagiralo veleposlanstvo SAD u BiH upozoravajući kako se time ne rješava problem presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

Čovićevo je stajalište kako u parlamentu BiH trenutačno nema dvotrećinske većine nužne za izmjene ustava kojima bi se te presude provele pa predlaže izmjene izbornog zakona za koje je potrebna natpolovična većina u Zastupničkom domu i time riješio problem nastao izborom hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića u Predsjedništvo BiH glasovima Bošnjaka.

Konaković je naznačio kako u bošnjačko-građanskom bloku i dalje vjeruju da je moguće provesti izmjene ustava pa za naredni tjedan najavljuje sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka kako bi se postiglo cjelovito rješenje s ciljem provedbe presuda ECHR-a, a novi model biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata smatra “dijelom tog paketa”.

“Moglo bi biti ozbiljnih pomaka”, kazao je Konaković pojašnjavajući kako su svi suglasni da način izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) mora biti promijenjen kako bi se to tijelo depolitiziralo, a tehničke izmjene izbornog zakona su imperativ i njih će, upozorio je Konaković, svakako nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt ne učine li to domaći političari.