„Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“ tema II. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

11. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno „Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“ tema II. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije


U organizaciji Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, u dvorani Velebit Pučkog otvorenog učilišta 11. i 12. svibnja održava se II. po redu Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu „Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić i ostali suradnici, a kao što je istaknula predsjednica Kongresa, glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić željelo se na jednom mjestu okupiti medicinske sestre i tehničare iz svih zdravstvenih ustanova na području Županije.

Prilika je to da se medicinske sestre i tehničari dodatno obrazuju putem predavanja eminentnih stručnjaka, dok će se zaključci okruglog stola „Cjeloživotno učenje i kompetencije“ koristiti kao poruka i podrška za vrednovanje obrazovanja i dignitet profesije.

U svom obraćanju, župan je izrazio poštovanje prema zanimanju medicinskih sestara i tehničara koje ima posebno značenje za svaku zajednicu, kazavši kako su upravo oni podrška ljudima u teškim trenucima.

sestrinstvo

„Svim medicinskim sestrama i tehničarima zbog njihove humanosti i predanosti iskazujem veliku zahvalu te smatram kako njihov rad ne možemo promatrati samo kroz profesiju, nego i kao poziv te način života. Doista nas raduje što smo se ponovno okupili na Kongresu u ovako velikom broju kako bi se dodatno obrazovali te vam čestitam na uspjesima i rezultatima u svemu što činite. Zahvaljujem vam i na odličnoj suradnji, a Županija će vam i nadalje biti na raspolaganju za svu podršku i pomoć.“, poručio je župan, uz čestitke povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić okupljenima se obratio uz riječi iz Liječničkog vjesnika izdanog prije 120 godina, koje govore o tome što zdravstveni djelatnici i danas proživljavaju.

„U općoj bolnici, zahvaljujući vama medicinskim sestrama, ali i svim drugim djelatnicima, pokrenuti su mnogi hvalevrijedni procesi, a ovakva okupljanja samo su dokaz nekih novih vjetrova u zdravstvenoj struci. Nemjerljiv je doprinos medicinskih sestra i tehničara sustavu sigurnosti pacijenata i kvaliteti izlječenja te vjerujem kako će ovaj Kongres donijeti nove informacije i nova poznanstva za sve vas. Želim vam uspješan rad jer ono najvrijednije su ljudi, a kompetencije iz naslova samo su nadgradnja i dodana vrijednost.“, kazao je ravnatelj Devčić.

Dobrodošlicu je okupljenima poželjela i predsjednica Kongresa Ružica Evačić, koja je kazala kako će sigurno pridonijeti razvoju osobnog identiteta što će direktno utjecati na percepciju medicinske djelatnosti u javnosti. Također se osvrnula na razvoj sestrinstva kroz povijest, dodavši: „Danas u bolnici radi 269 medicinskih sestara i tehničara srednje stručne spreme, 94 prvostupnice, sedam diplomiranih medicinskih sestara i četiri magistre sestrinstva, njih ukupno 374. Gotovo svake godine odlazi nam 30 medicinskih sestara. Inicijativa za obrazovanje medicinskih sestara uvijek je dolazila od glavne sestre bolnice, uz podršku ravnatelja te s ovog Kongresa šaljem zamolbu, ne samo da se nastavi školovanje medicinskih sestara, nego i da se ove godine upišu dva razreda. Ukoliko se nastavi ovakav odljev kadrova, teško ćemo zadržati kvalitetu zdravstvenih usluga, a trenutno na razini Županije imamo 6,6 sestara na 1000 stanovnika. Znamo da obrazovanje nije dovoljan kriterij već je potrebno stjecanje kompetencija koje će osposobiti čovjeka za aktivno sudjelovanje s ciljem unapređenja zdravlja, vještina i stavova što je i svrha ovog kongresa.“, napomenula je predsjednica Evačić.

Prigodnim govorima obratili su se i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U sklopu programa Kongresa bit će održana i povijesna izložba sestrinstva „Put prema budućnosti“ u organizaciji učenika medicinskog smjera Srednje škole pod vodstvom svojih mentora, a sutra, 12. svibnja, na rasporedu je okrugli stol s temom „Cjeloživotno učenje i kompetencije“.

prigorski.hr