Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak da u sveučilišnim sredinama, kliničke bolnice trebaju ostati u državnom vlasništvu, jer bi prebacivanje tog sustava na županijsku razinu, bez dublje analize i bez financijske opskrbljenosti županija, bilo „ brigo moja pređi na drugoga“ i elitizacija zdravstva u kojemu bi svi zahvati bili dostupni samo u Zagrebu.

To predstavlja centralizaciju zdravstva umjesto decentralizacije, istaknuo je Komadina govoreći na redovnoj konferenciji za novinare o najavi ministra zdravlja Nakića da samo KBC Zagreb bude u državnom vlasništvu.

„Svaki građanin Hrvatske mora imati jednaku kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite“, naglasio je. Komadina je rekao da riječka bolnica ima proračun oko 600 milijuna kuna, da je izvorni proračun Primorsko-goranske županije oko 350 milijuna, a konsolidirani proračun županije, zajedno sa županijskim zdravstvenim ustanovama oko 700 milijuna kuna.

„Kada vam netko daje da postanete osnivač nečega što je financijski ‘teže’ od vas, onda je pitanje vaše opstojnosti u smislu garantiranja stabilnosti sustava“, rekao je i naglasio da smatra da se „to može događati tek nakon što se provede regionalizacija zemlje, da se državne ovlasti spuštaju na regionalnu razinu, a to bi onda značilo i porezni sustav i sustav doprinosa.“

„Kao socijaldemokrat ću jasno reći – ne možemo imati zdravstveni sustav da onaj koji ima novaca ima zdravstvenu zaštitu, a onaj koji nema novaca nema zdravstvenu zaštitu – pa ćemo imati neki minimalni paket, koji bi bio takav sustav da preživiš ako te skupe na cesti, za takvo zdravstvo se nismo zalagali,“ rekao je Komadina.

Kako je istaknuo, to zahtjeva veću analizu, ne mogu sve bolnice raditi sve zahvate te je donekle razumljivo da neće svaka bolnica operirati otvoreno srce. „Ali, da će jedna raditi baš sve, a sve druge neće raditi ništa, taj sustav ne možemo podržati u smislu kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite za građane županije i druge građane Hrvatske, a kamoli privatizaciju zdravstvene usluge“, kazao je Komadina.

„Neka nam se kao izvorni prihod županije da doprinos za zdravstvo i riješen problem,“ dodao je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i ocijenio da se država toga nikada neće odreći, tj. da država prebacuje obveze, a ne spaja te obveze s izvornim prihodima financiranja.

(Hina)

fah