Na tisuće građana iz Hrvatske i susjedne BiH prošlo je danas dostojanstveno ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu.

“Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Bila sam i prošlih godina i dolazit ću i ubuduće. Ne znam što bih rekla kada vidim sve ove ljude. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga”, rekla je Anita Živanović iz Imotskoga.

Ulicama grada Vukovara krenula je kolona Sjećanja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Slično  govori i Ivan Klasić iz okolice Varaždina koji je u vukovarskoj koloni sjećanja također već bio.

>>Krenula Kolona sjećanja u Vukovaru – Prigorski.hr

“Iznova je svaki put to novi doživljaj, novo ushićenje i spoznaja da pripadaš jednom tako ponosnom narodu, kao što je hrvatski. Vukovarska žrtva je nemjerljiva i svi bi se trebali neprestano klanjati onima koji su dali svoje živote za našu slobodu”, mišljenja je ovaj 56-godišnjak koji je u Vukovar došao sa skupinom prijatelja.

“Samo da ovoliko ne pada, ali izdržat ćemo i to. Kroz šta su prolazili Vukovarci na dašanji dan 1991., ovo je ništa”, poručuje.

Ulicama grada Vukovara krenula je kolona Sjećanja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nazočan je i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim saborskim zastupnicima i ministrima.

Preživjele branitelje Vukovara predvodio je njihov posljednji zapovjednik Branko Borković.

Dok su sudionici kolone sjećanja prolazili gradskim ulicama sa zvonika crkve svetih Filipa i Jakova odzvanjala je zvonjava zvona dok su se s prozora Hrvatskog radija Vukovar mogli čuti ratni izvještaji novinara i urednika, Siniše Glavaševića, ubijenog 20. studenoga na Ovčari, zajedno s još 199 žrtava.

Na prozorima domova Vukovaraca gore upaljeni lampioni koji se nalaze i duž cijelog puta kojim je vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja prolazila kolona sjećanja.

O veličini kolone svjedoči i podatak da se, dok je čelo kolone ulazilo u Memorijalno groblje, začelje kolone nalazilo u središtu grada, udaljenom više od pet kilometara od groblja.

Iako je danas držani praznik i neradni dan, u gradu su otvoreni ugostiteljski objekti i pekarnice u kojima okupljeni  mogu potražiti okrijepu i nakratko zaklon od kiše.