Kolinda Grabar Kitarović: Iz Koprivničko-križevačke županije lani je iselilo gotovo 900 ljudi

13. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Istaknute vijesti Kolinda Grabar Kitarović: Iz Koprivničko-križevačke županije lani je iselilo gotovo 900 ljudi

Damir Špehar/Pixsell


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je preselila svoj Ured u Koprivničko-križevačku županiju, a nakon podizanja predsjedničke zastave i intoniranja himne, riječi dobrodošlice uputili su joj gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i župan koprivničko-križevački Darko Koren te kao zajedničke ciljeve izdvojili gospodarski i demografski oporavak.

“Želja nam je da zajedno nastavimo graditi još bolje okruženje za život svih naših ljudi, a u tome nam je potrebna, prije svega, snažna demografska politika na kojoj mi u Koprivnici jako puno radimo. Ponosni smo da imamo rast broja stanovnika”, istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Župan Koren je istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od manjih u Hrvatskoj, ali ima svoje posebnosti poput naivnog slikarstva i snažnog gospodarstva koje se, prije svega, identificira kroz “Podravku”.

Predsjednica Grabar-Kitarović u govoru je spomenula kako i Koprivničko-križevačka županija bilježi negativne demografske pokazatelje. “Lani je, prema službenoj statistici, iz nje iselilo gotovo 900 ljudi. Riječ je uglavnom o mladim obiteljima”, istaknula je Predsjednica.

Smatra kako uz porezno rasterećenje plaća i gospodarstva treba paralelno raditi i na drugim mjerama koje će stimulirati rađanje i olakšati skrb o djeci.

“Demografska kriza djelomice je eskalirala i zbog naše nedovoljne pripremljenosti za ulazak u Europsku uniju, kao i iz nekritičke politike štednje tijekom gospodarske krize. Tada su se u manjim sredinama ukidali sudovi, pošte, ispostave državnih institucija i željezničke linije”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Ocijenila je kako su takvim potezima stvorene minimalne uštede, a štete su bile ogromne, kako gospodarske tako i demografske.

Nakon podizanja predsjedničke zastave i obraćanja nazočnima predsjednica Grabar-Kitarović održala je u privremenom Uredu u zgradi Županije odvojene radne sastanke s čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru te gradonačelnicima i načelnicima općina u Županiji, s prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica i dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci te s predstavnicima braniteljskih udruga s područja Županije, s kojima je, nakon sastanka, položila vijenac poginulim braniteljima iz Domovinskog rata na Spomenik hrvatskoj slobodi.

Facebook Comments