Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić izjavio je u četvrtak da izvan požarišta u Zaprešiću nisu pronađene štetne tvari koje bi utjecale na život građana.

Nigdje druge, osim na samom požarištu u Zaprešiću, nisu pronađene štetne tvari za zdravlje, izjavio je Kolarić na konferenciji za medije o kvaliteti zraka nakon jučerašnjeg požara skladišta plastike.

Povrdio je da su na požarištu pronađene povišene koncentracije aromatskih ugljikovodika i organskih otapala te povišene koncentracije ugljičnog dioksida i monoksida koje mogu biti štetne.

Veliki požar buknuo je u srijedu navečer na odlagalištu otpada tvrtke Eko-flor u Zaprešiću.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” tijekom protekle noći pratio je kvalitetu zraka povezanu s požarom u Zaprešiću, a Kolarić kaže da su mobilnim aparatom radili mjerenja u istočnom dijelu Zagreba, u Markuševcu, prema Kašini, jer se dim spuštao na taj dio grada.

“Naš instrument kojim to mjerimo detektira preko tisuću različitih spojeva, tako da osim dima i neugodnog mirisa, izvan požarišta se nije dogodilo nekakvo izlaganje štetnim tvarima. Takve se tvari u zraku brzo razilaze i brzo od požarišta pada koncentracija”, objasnio je Kolarić.

Ne očekuje nikakve promjene ni na kontrolnom mjerenju budući da je požar relativno brzo stavljen pod kontrolu, noćas u 4.45 sati.

Kada gori plastika, pojasnio je, otpušta se skupina aromatskih ugljikovodika poput fenola, stirena i benzena koji su opasni i kancerogeni.

“No, detektirali smo ih samo na samom požarištu, a na svim ovim drugim mjestima nismo detektirali takve spojeve”, poručio je.

Kolarić je dodao da će relativno brzo nestati i neugodan miris paljevine u Zaprešiću. Za građane nema nikakvih posebnih preporuka, osim da se izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom dok traje neugodan miris.

Zaprešićanima je poručio da nisu bili izloženi nikakvoj ugrozi, te da će se obaviti kontrolno mjerenje kako bi se dodatno smirilo građane.