Krapinsko- zagorski župan Željko Kolar rekao je u četvrtak da je na objedinjeni natječaj koji je Županija raspisala za nabavku plina za sve zdravstvene, obrazovne i ostale ustanove u svojoj nadležnosti stigla ponuda od 78 milijuna kuna koju su morali odbiti, jer je previsoka.

„Za razdoblje 2020.do 2022. potrošili smo plin u vrijednosti 15 milijuna kuna. Tu ponudu od 78 milijuna smo, naravno, odbili i o tome sam obavijestio premijera Plenkovića na sjednici Vlade sa županima u Slunju, a isto tako i ministra Filipovića”, rekao je Kolar.

Naglasio je kako su se poništavajući natječaj konzultirali i sa svim distributerima koji djeluju na području Republike Hrvatske, kako bi vidjeli na koji način treba ići s novim natječajem.

„Sugerirano nam je da idemo na kraći rok, na godinu dana, i još smo mijenjali neke stvari unutar samog natječaja”, objasnio je Kolar.

Osvrnuo se i na nedavnu odluku Vlade da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u.

„Slijedom toga, logički bi bilo da se mora osigurati i struja i plin i to po povoljnijim uvjetima za škole, bolnice, socijalne ustanove i vrtiće. Samim time logički bi bilo da se na naš natječaj javi HEP Opskrba”, mišljenja je krapinsko- zagorski župan.

Kolar je istaknuo i da je Opća bolnica u Zaboku za istu potrošnju plina u srpnju platila 11.000 kuna, a u kolovozu 150.000 kuna te dodao da bi “po toj formuli, kad se ne bi primjenjivala odluka Vlade, Županija platila plin za listopad 2.250.000 kuna”.

Župan smatra da nema bolnice, odnosno institucije u Hrvatskoj koja može platiti taj iznos, a da nije u gubitku.

„Kao župan mogu jedino poništiti natječaj i ponovno ga raspisati, u nadi da će se konačno realizirati jer polako se već približavamo sezoni grijanja…Mi moramo početi grijati i bolnice i škole jer ni djeca ni pacijenti ne mogu boraviti u hladnom”, kazao je Kolar.

Nadležnom ministarstvu uputio je poziv “da jasno i javno, s jasnim uputama osnivačima zdravstvenih i obrazovnih ustanova, objasni na koji način će se osigurati plin”.