Ruska vojska preuzela je punu kontrolu nad tvornicom koksa i kemikalija u Avdiivki, izvijestile su ruske državne novinske agencije u ponedjeljak, nakon što je tijekom vikenda nakon mjeseci razornih borbi veći dio grada pao u ruke ruskih snaga.

Ruske su vlasti u nedjelju priopćile da kontroliraju taj grad u regiji Donjecka, ali da se ukrajinske jedinice još nalaze u tvornici, posljednjem uporištu Ukrajine na sjeverozapadnim rubovima Avdiivke.

“Ruske zastave istaknute su na upravnim zgradama”, citirala je državna novinska agencija TASS priopćenje ministarstva obrane.

Državna novinska agencija RIA objavila je kratku bezvučnu videosnimku iz zraka koja prikazuje eksplozije nad objektom koji bi mogao biti industrijsko postrojenje.

Reuters nije neovisno provjerio autentičnost videosnimke ni izvješća.

Pad Avdiivke najveći je dobitak Rusije otkako je zauzela grad Bahmut u svibnju 2023. i gotovo dvije godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera u Ukrajini.

Avdiivka, koju Rusi zovu Avdejevka, prije rata imala je oko 32.000 stanovnika, a nakratko su je 2014. zauzeli separatisti koje podržava Moskva da bi je ponovno zauzele ukrajinske trupe i izgradile opsežne utvrde.

Avdiivka se nalazi u industrijskoj regiji Donbas, 15 km sjeverno od grada Donjecka koji je pod ruskom okupacijom. Prije rata tvornica koksa iz sovjetskog doba bila je jedna od najvećih u Europi.

Iz Ukrajine nema komentara o zauzimanju, ali je u subotu general-pukovnik Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao da su se njegove trupe vratile na sigurnije položaje izvan grada “kako bi izbjegle okruživanje i radi zaštite života i zdravlja vojnika”.