KOJI BISERI BMW-om došli na skijalište, zapeli u snijegu i tražili pomoć HGSS-a

24. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika KOJI BISERI BMW-om došli na skijalište, zapeli u snijegu i tražili pomoć HGSS-a

foto: HGSS


Tijekom proteklih desetak dana spašavatelji zagrebačkog HGSS-a imali su i previše posla. Rad i škola od kuće te novo napadali snijeg u planine su izmamili velik broj izletnika. Mnogi od njih spadaju u one koji inače ne odlaze često u prirodu i nisu svjesni svih opasnosti koje nam zima u planini donosi.

Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom.

Samo u nedjelju 17. siječnja na Sljemenu su zagrebački spašavatelju imali pet akcija spašavanja. I to sve u periodu od tri sata – između podneva i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša.

Isto tako, u četvrtak 21. siječnja bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11.30 do 15.30 sati.

Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši danas ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom snepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu.

To govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi.

Već gotovo mjesec dana HGSS-ovi su spašavatelji uz ostalo angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su kapaciteti podijeljeni na više strana.

“Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno”, objavili su HGSS-ovci.

Facebook Comments