Čak četiri mjeseca trajala je izgradnja vodotornja Gornjak. Upravo je postavljanje vodotornja Gornjaka dio projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ koji je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

Na gradilište je dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je danas podignut uz pomoć dvije velike dizalice od koja jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren unaprijed izvedeni temelj.

Sama konstrukcija vodotornja u Gornjem Tkalcu je visoka 39 metra i u nju je ugrađeno više od 40 tona čelika. Ukupna težina vodotornja se procjenjuje na oko 60 tona.

vodotoranj1

Zapremnina vodotornja iznosi 200 m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu Grada Vrbovca, te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

Sa širenjem vodoopskrbne mreže (kroz drugu fazu) potreba za vodotornjem bit će veća jer će potrošnja u sustavu biti veća. Veći će biti i tlak u mreži za distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava. Izgradnja vodotornja ugovorena je za 4.694.172,50 kuna bez PDV-a.

Vodotoranj je na gradilište na području Vrbovca dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je danas podignut uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren u unaprijed izvedeni temelj

. „Realizacijom ovog projekta dobiti ćemo novu vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće. Današnje podizanje vodotornja je jedan njegov dio kojim će se osigurati tehnički i tehnološki preduvjeti za optimizaciju mreže Grada Vrbovca. U konačnici će cjelokupno istočno područje Zagrebačke županije dobiti pristup modernoj vodoopskrbi s vlastitim izvorom vode“, naglasio je Tomislav Masten, direktor društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Osnovna namjena Projekta je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

vodotoranj2

vodotoranj3