Poginuo je 78-godišnji etnomuzikolog i folklorist Ivo Brkić u teškoj prometnoj nesreći koja se u utorak poslijepodne dogodila na cesti na predjelu Tromilje kod Škabrnje.

Multiinstrumentalist Ivo Brkić rođen je u Tuzli, a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. godine s napunjene 74 godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, doktorirao s temom “Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja”.

Prema mišljenju stručnjaka, nitko prije profesora Brkića nije tako temeljito, detaljno i sustavno obradio pučko nasljeđe područja od Karlobaga do Krke te od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata.

Brkić je bio vanjski suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar te višegodišnji član stručnog ocjenjivačkog žirija za KUD-ove na Smotri folklora Zadarske županije.

Bio je voditelj klapa i dobitnik mnogih nagrada za skladbe.

Kako je u srijedu izvijestila Policijska uprava zadarska, Ivo Brkić doživio je prometnu nesreću u automobilu njemačkih registarskih oznaka. Na raskrižju za Škabrnju skrenuo je ulijevo i oduzeo prednost automobilu zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin, koji se kretao suprotnim smjerom iz smjera Zemunika prema Smilčiću.

Oba vozača prevezeni su vozilom Hitne medicinske pomoći u Opću bolnicu u Zadar gdje je od zadobivenih ozljeda Brkić preminuo, a 42-godišnjaku su utvrđene lakše tjelesne ozljede.