Istražitelji su u utorak započeli pretraživanje jezera nedaleko Mostara koje bi moglo biti masovna grobnica između 80 i 100 osoba ubijenih i stradalih tijekom rata među kojima su i pripadnici  bošnjačke Armije BiH.

Ronioci i alpinistički timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) napravili su prve pretrage dna umjetnog jezera u naselju Vihovići u pratnji pripadnika Instituta za nestale osobe (INO) BiH, no prvoga dana nisu pronašli ništa.

Radi se o jako teškoj pretrazi za koju će trebati najmanje mjesec dana rada kako bi se potvrdile ili otklonile sumnje o postojanju masovne grobnice.

„Prema operativnim saznanjima očekujemo da bi moglo biti između 80 i 100 Mostaraca koji su ubijeni, ovdje dovezeni i bačeni u jezero“, rekao je u izjavi za medije predsjedavajući Kolegija direktora INO-a Mujo Hadžiomerović.

Pojasnio je kako su istražitelji informaciju o postojanju masovne grobnice na dnu jezera, na lokaciji koje je prije rata bilo ugljenokop, dobili od više ‘pouzdanih izvora’.

Sumnja se da bi se na ovom mjestu mogli nalaziti posmrtni ostali pripadnika Četvrtog korpusa bošnjačke Armije BiH koji su nestali tijekom 1993. godine.

Istražitelji su i ranije u potrazi za žrtvama posljednjeg rata pretraživali više lokacija na području napuštenog rudokopa u naselju Vihovići, no bez uspjeha.

Bošnjačka strana optužuje hrvatske ratne vlasti da su likvidirale i na nepoznatu lokaciju na području Mostara pokopale tijela više pripadnika bošnjačke Armije BiH.

Do sada međutim nije otkrivena nijedna masovna grobnica sa žrtvama pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Istodobno, masovne grobnice otkrivene su na područjima koje su bile pod nadzorom postrojbi Armije BiH i Vojske Republike Srpske.

Na području BiH nestalima se smatra još 7500 osoba.