Policija u Bihaću uhitila je dvojicu državljana Afganistana koje sumnjiči da su pripadnici organizirane kriminalne skupine uključene u razbojništva, silovanja i nezakonito držanje oružja, potvrdilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije.

U tom dijelu BiH značajno je povećan priljev ilegalnih migranata, a dvojica uhićenih Afganistanaca također su u tom statusu. Policija je za tom dvojicom kao i za drugim pripadnicima iste kriminalne skupine tragala već duže vrijeme, kazao je lokalnim medijima policijski glasnogovornik Ale Šiljdedić.

“Oni su vršili kaznena djela na štetu drugih migranata, uglavnom u pograničnom području s Republikom Hrvatskom, na prostoru Bihaća i Velike Kladuše. Radi se o više različitih kaznenih djela kao što su silovanje, provale, razbojništva, nedopušteno držanje oružja i ostalo”, kazao je Šiljdedić lokalnim medijima.

Unsko-sanska županija nakon zatišja prouzročenog pandemijom ponovo je postala prostorom u koji pristiže sve veći broj ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći Hrvatske, no lokalne vlasti tvrde kako je taj problem i dalje pod nadzorom.

Prema podacima koje je iznio županijski ministar unutarnjih poslova Božidar Živko, dva centra za prihvat migranata i dalje bilježe umjereni priljev migranata.

“U kampu ‘Lipa’ dnevni broj migranata varira od 130 do 150 osoba i takvi podaci su važeći za posljednja dva mjeseca. Također, slična situacija je i u kampu ‘Borići’, gdje imamo između 80 i 90 osoba iz skupine ranjivih populacija. Takvo stanje je prihvatljivo i držimo ga pod kontrolom”, kazao je Živko kako ga citiraju “Nezavisne novine”.

No mediji ističu kako značajan broj ilegalnih migranata boravi u “divljim” kampovima uz samu granicu s Hrvatskom i čekaju priliku nastaviti put k Europskoj uniji.