Udruga Osebunjek organizirala je gostovanje u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu Vladimira Mihaljevića, kantora, književnika i glazbenika iz Nedelišća.

Mihaljević se publici se predstavio knjigom kajkavske poezije Vižar sam zemlje kaj dušu ima, zbirkom ljubavne poezije na štokavskom narječju hrvatskog jezika, pod nazivom Čudesna, kajkavskim crkvenim napjevima i epom Tomaša Goričanca Opseđenje i poboj sisečki 1593.

knjiz2

Mihaljević je izvrstan poznavatelj kajkavske kulture, glazbene, književne i uopće povijesti sjeverozapadne Hrvatske. Publika je uživala u svirci i pjesmi od kajkavskih crkvenih napjeva, Prljavog kazališta i Bijelog dugmeta do Đorđe Balaševića, koje je umjetnik Mihaljević izveo na gitari i pjevao.

knjiz3

Podsjetimo da je Vladimir Mihaljević rođen u Maloj Subotici 1954. a. Gimnaziju je polazio u Čakovcu gdje je kao maturant dobio nagradu Josip Slavenski te paralelno polazi Srednju glazbenu školu u Varaždinu. Nakon mature primljen je u Operu Hrvatskog narodnog kazališta i Kazalište komedija. Uz posao u Kazalištu studirao je Filozofiju i jugoslavenske jezike i književnost pa je nakon studija pozvan u Međimurje na posao u Graditeljsku školu u Čakovec.

– Familijarno smo kantori crkveni svirači već preko stotinu godina i kantor Grašić Stjepan, predak i osnivač tradicije, dao je dr. Vinku Žgancu niz popijevaka kojima je dokazivao pripadnost Međimurja Hrvatskoj. Ja sam djelovao kao kantor u preko deset međimurskih župa. S mnogima od njih snimio sam vrijedne melografske zapise koji se tek moraju obraditi. Držao sam se pravila pjesnika Ivana Goluba da se književna djela moraju braniti sama, pa su vam eto prezentirana. Sva književna djela prodana su u preko 1000 primjeraka, a Vižar je tiskan čak u dva izdanja.

knjiz1

Vladimir Mihaljević kantor

Krivnja

Nisam ja kriv, na Tebi je krivnja
Za svu dubinu ovih stihova i riječi
I kada vječnost će nam sudit
Ja bit ću nemoćan kao što sam i oduvijek bio

Pred Tobom
Ljubavi i životom

DJELA:
Uredio je i autor niza monografija kao što su: Općina i župa Mala Subotica, 1997. Kulturno umjetničko društvo Mačkovec, monografija, 1997. Lucija Krnjak, Moja Baština, monografija međimurske oprave (odjeće) i običaja, 2009.
Međimurje u Švicarskoj, monografija, 2012.