Književnica Diana Burazer dobitnica je književne nagrade „Ante Zemljar“ za 2024., jednoglasno je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo Hrvatskog književnog društva (HKD).

Nagrada, koju je HKD utemeljilo 2022., povodom stote obljetnice Zemljarova rođenja, sastoji od diplome, medaljona s književnikovim likom i umjetničke fotografije s motivima njegovog rodnog otoka Paga.

Dodjeljuje se istaknutim književnicima iz zemlje ili inozemstva koji su svojim stvaralaštvom i originalnošću ostavili izuzetan trag na polju književnosti.

Prvi dobitnik nagrade za 2023. bio je književnik Giacomo Scotti.

Nagrada se uručuje svake godine oko književnikovog datuma rođenja, 18. veljače, a ove godine to će biti u četvrtak, 22. veljače u Rijeci.

Ante Zemljar (Pag, 1922. – Zagreb, 2004.) u hrvatskoj književnosti bio je prisutan kao pjesnik, pripovjedač, romanopisac, književni kritičar i scenarist. Objavio je oko dvadesetak knjiga, nekoliko radio-komedija i filmskih scenarija, prevođen je na talijanski, španjolski, slovenski i engleski jezik.

Diana Burazer (Zagreb, 1953.) zastupljena je brojnim antologijama. Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, norveški, poljski, rusinski, ruski, bugarski, ukrajinski, makedonski, slovenski, albanski,… jezik.

Surađuje u mnogim književnim listovima i časopisima. Piše poeziju, pjesme u prozi, kratke priče i povremeno, književnu kritiku.

Urednica je u nakladničkoj kući „Fidipid“.