Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, Povijesno društvo Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Petrinji u četvrtak su organizirali predstavljanje knjige „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992. -1995.“ autora Đure Škvorca, a koje se održalo u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci.

Radi se o knjizi koja je nastala na temelju doktorskoga rada Đure Škvorca, a kojega je obranio u Zadru 2016. godine. Škvorc je pojasnio kako je monografija izmijenjena i nadopunjena novim izvorima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji u vrijeme pisanja doktorata nisu bili dostupni, te nekim novim saznanjima o JNA, Teritorijalnoj obrani i Posebnim jedinicama a Banovini.

Iako prvotno nije imao namjeru objavljivati ovu monografiju, na istu ga je potaknuo nesretni potres koji je prije dvije godine pogodio Banovinu i natjerao dio ljudi da ponovo napuste svoj doma kao u Domovinskom ratu od 1991. – 1995. godine.

Sa strane struke knjigu je detaljnije nazočnima predstavio dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest. Uvodno je, ispred organizatora, nazočne pozdravio akademik Franjo Tomić, voditelj Akademijina Zavoda u Križevcima, dok je događajem moderirao dr. sc. Ivan Peklić, upravitelj Akademijina Zavoda u Križevcima.

skvorc-banija-01 skvorc-banija-02 skvorc-banija-03 skvorc-banija-04 skvorc-banija-05 skvorc-banija-06 skvorc-banija-07 skvorc-banija-08 skvorc-banija-09 skvorc-banija-10 skvorc-banija-11 skvorc-banija-12 skvorc-banija-13 skvorc-banija-14 skvorc-banija-15 skvorc-banija-16 skvorc-banija-17