Mladi zadarski boksač Petar Krešimir Knežević (20) pobjedom je startao na svjetskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre 2024. godine koji se održava u u talijanskom Busto Arsiziju.

Naš najmlađi reprezentativac je u prvom kolu polusrednje kategorije do 71 kg svladao Kenijca Bonifacea Maina Mugandea nokautom u 2. rundi.

Knežević je bio bolji i konkretniji od samog starta meča i prvu rundu dobio je sudačkom odlukom 3-2. U drugoj rundi ušlo se u otvorenije razmjene i naš mladi reprezentativac sredinom runde plasirao je desni direkt preko ruke točno u bradu Kenijca za nokaut i kraj meča.

Za prolazak među 16 najboljih Knežević će se boriti protiv Kirgistanca Syrgaka Abdyzhapara u četvrtak, 7. ožujka. Za plasman na Olimpijske igre potrebno je proći još tri kola i plasirati se u polufinale kvalifikacijskog turnira. Dodajmo kako je kategorija do 71 kg najbrojnija sa čak 70 boksača iz cijelog svijeta.

Drugi naš mladi reprezentativac Splićanin Marin Jelačić (22) u prvom kolu kategorije do 63,5 kg izgubio je jednoglasnom odlukom od Nijemca Assana Hansena i oprostio se od kvalifikacija.

Hrvatska prvakinja i reprezentativka Sara Beram (28) također je ispala na startu olimpijskih kvalifikacija u Italiji. Hrvatska boksačica je ispala u 16-ini finala kategorije do 60 kg od Japanke Ayake Kaguchi jednoglasnom odlukom sudaca. Beram nije se uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u drugom pokušaju, nakon što je lani zaustavljena u odlučujućem meču četvrtfinala na Europskim igrama u Krakovu.

Eventualna treća prilika može biti na drugom svjetskom kvalifikacijskom turniru u svibnju na Tajlandu.

U srijedu u ring ulazi naš superteškaš Luka Pratljačić protiv Ukrajinca Dmitra Lovčinskija, dok će u četvrtak prve mečeve u Busto Arsiziju imati Nikolina Ćaćič (57 kg i Marko Čalić (92 kg), a ponovo nastupa i Petar Krešimir Knežević.

Na olimpijskim kvalifikacijama u Busto Arsiziju olimpijske vize traži više od 630 boksačica i boksača iz 114 reprezentacija svijeta.