Košarkaški klub iz Dubaija mogao bi već od sljedeće sezone zaigrati u ABA ligi, ako je suditi prema zaključku sa sjednice skupštine ove organizacije, što je u utorak održana u Zagrebu.

Na njoj su predstavnici BC Dubai bili gosti i imali su priliku predstaviti svoju dugoročnu ponudu i sportsko-poslovnu viziju vezanu za pridruživanje ABA ligi od sljedeće sezone, priopćili su iz ureda ovog natjecanja.

“Svi članovi Skupštine ABA lige bili su vrlo pozitivni i otoreni prema predstavljenom projektu pridruživanja BC Dubaija ABA ligi, čime su stvoreni temelji za daljnju raspravu i konačnu odluku vezanu za tu temu, koja će biti donijeta u najkraćem mogućem roku”, stoji u priopćenju na službenom mrežnom portalu ABA lige (aba-liga.com).

U ABA ligi su u dosadašnje 22 sezone velikom većinom igrali klubovi s prostora država koje su nekada činile bivšu Jugoslaviju, ali u nekoliko sezona su sudjelovali i klubovi iz nekoliko drugih zemalja. No, nikada nije sudjelovao klub iz nekog drugog kontinentalnog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), osim onih iz europskog (FIBA Europe).

Najuspješniji je bio izraelski Maccabi iz Tel Aviva koji prvi put igrao u sezoni 2002./2003., kad ga je u finalu završnog turnira odigranog u Ljubljani svladao Zadar. Devet godina poslije Maccabi je opet ušao u ABA ligu i osvojio naslov prvaka pobijedivši u finalu završnog turnira odigranog u Tel Avivu zagrebačku Cedevitu.

Češki Nymburk je igrao u sezoni 2010./2011. i osvojio osmo mjesto. Mađarski Szolnoki Olaj je nastupio u tri sezone zaredom, od 2012. do 2015. te najbolji rezultat ostvario u zadnjoj (2014./2015.) osvajanjem sedmog mjesta. U istoj sezoni u ligi je nastupio i bugarski Levski iz Sofije koji je završio na dnu ljestvice.