Kluba neovisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Barić-Fortuna-Lovrić-Rusak u srijedu je na konferenciji za novinare pozvao odgovorne da žurno zatvore odlagalište otpada Jakuševec i prestanu ugrožavati zdravlje i živote radnika ZG Holdinga i stanovnika Zagreba.

U odronu otpada na odlagali Jakuševcu u ponedjeljak ozlijeđeno je nekoliko radnika Čistoće Zagrebačkog holdinga, među kojima je 59-godišnjem radniku u bolnici amputirana ruka.

“Ukoliko odmah ne zaustavite dovoz otpada”, poručili su iz Nezavisne liste, “pozvati ćemo građane na blokadu odlagališta otpada Jakuševca”.

Odgovorne također pozivaju da odmah zaustave nezakonito odlaganje biootpada na Čretu.

Iz Kluba neovisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Zagreba kažu kako stanovnici Čreta u sjevernom djelu grada svjedoče navoženju biootpada u tamošnju kompostanu iako, tvrde, ta kompostana nije namijenjena biootpadu iz kućanstava nego zbrinjavanju biljnog materijala iz Zrinjevca.

Također Kluba neovisnih zastupnika Barić-Fortuna-Lovrić-Rusak zahtijeva trenutno zatvaranje Jakuševca sve dok se ne završi istraga o uzrocima incidenata na odlagalištu, žurnu istragu Državnog odvjetništva, Državnog inspektorata i policije te utvrđivanje odgovornih.

Zahtijevaju i neovisno utvrđivanje trenutne sigurnosti na odlagalištu Jakuševec i da se odlagalište ponovno otvori tek kada neovisni stručnjaci utvrde da je sigurno za radnike i građane.

Na gradskom odlagalištu otpada Jakuševcu i prije nekoliko tjedana također je došlo do velikog odrona otpada, uslijed jakih kiša koje su pogodile Zagreb.