Klub Mosta najavio je u utorak da počinje prikupljati potpise za upućivanje u proceduru zahtjeva za osnivanje saborskog istražnog Povjerenstva radi utvrđivanja potencijalne korumpiranosti medija javnim novcem (PUKOM).

Smatraju kako u svijetlu najnovije afere postoji javni interes da se pred Hrvatskim saborom kao najvišim tijelom utvrde sve okolnosti trošenja državnog novca u svim tvrtkama, fondovima, agencijama i drugim institucijama i zato predlaže osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, kazao je saborski zastupnik Nino Raspudić (Most) na konferenciji za novinare u Saboru.

Afera Mreža, dodao je, pokazala je na koji način funkcionira Plenkovićeva administracija i vrlo je teško povjerovati da je „trula jabuka” ograničena samo na jedno ministarstvo, Ministarstvo gospodarstva.

„Očit je pritisak na medije s ciljem utjecaja na uredničku politiku kako bi se u javnosti pojedinci iz premijerove administracije pokazivali u pozitivnom svjetlu, a sve to državnim novcem, novcem hrvatskih građana”, rekao je Raspudić i poručio da takav pritisak na medije mora biti pravno i politički procesuiran.

Cilj istražnog povjerenstva bio bi utvrditi jesu li članovi Vlade izvlačili novac iz državnih tvrtki, fondova, agencija i drugih institucija i usmjeravali ga prema medijima koji promoviraju njihove političke i osobne interese, je li premijer Andrej Plenković znao za izvlačenje novca, koji mediji su financirani izvlačenjem državnog novca, u kojem iznosu te na koji način je to utjecalo na uređivačku politiku .

Utvrđivalo bi i tko su odgovorne osobe u državnim tvrtkama, fondovima i agencijama, koja je opravdanost plaćanja oglašavanja javnih poduzeća koja drže monopol u medijima te postoji li javni interes za tematske konferencije koje pojedini mediji organiziraju, a koje su izdašno plaćene javnim novcem.

Od institucija, istraga bi obuhvatila Vladu, Ministarstvo gospodarstva i državnog razvoja, JANAF, Fond za nuklearnu energiju, Hrvatske vode i druge, naveo je.

Pokušaj HDZ-a da aferu Mreža prikaže kao Mostovu aferu, Raspudić je ocijenio kao ”nepoštivanje inteligencije hrvatskih građana” gdje na ruku HDZ-u je išao i dio medija koji je pokušao javnosti prodati taj spin. „Time su sami uprli prstom u sebe, olakšali posao saborskom istražnom povjerenstvu jer je jednostavno nezamislivo da neko čiji IQ je barem prosječan i tko profesionalno radi svoj posao da može pronositi takve najpliće i najbesramnije spinove iz HDZ-ove kuhinje”, rekao je .

Plenkovićevu tezu da je cilj oporbe srušiti Vladu popratio je pak riječima: “Otkrio čovjek toplu vodu”.