U koprivničkom Domu Vinica jučer je u organizaciji Kluba 61.lad PZO Koprivnica i uz potporu Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice održana svečana akademija kojom je obilježena 32. godišnjice ustroja 61.lad PZO Koprivnica i 2trd Koprivnica 202trb.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić dok je ispred Ministarstva branitelja prisustvovao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda umirovljeni general Darko Rukavina.

vinica2

Uzvanicima se uvodno obratio predsjednik Udruge Ranko Vrban koji je uz zahvalu Županiji i Gradu istaknuo kako je kroz postrojbu prošlo preko 1700 pripadnika koji su u svojim ratnim djelovanjima na svim hrvatskim bojištima pokazali veliku hrabrost i srce. Zahvaljujući hrabrosti i velikoj umješnosti ratnika postrojbe, u borbama su uspjeli oboriti čak šest neprijateljskih aviona te jedan helikopter, a iskazali su se i u akcijama na zemlji gdje su uništavali neprijateljska vozila i živu silu.20230923 180838

O ratnom putu i zahtjevnim zadaćama koje su uspješno izvodili govorio je zamjenik ratnog zapovjednika postrojbe Zoran Lulić, a prigodnim govorima su se obratili i umirovljeni brigadir 113. Šibenske brigade Krunoslav Mazalin, zamjenik načelnika Dvora na Uni Franjo Juranović, umirovljeni brigadni general Darko Rukavina te gradonačelnik Jakšić i zamjenik župana Ljubić koji su poručili kako je važno čuvati sjećanje na Domovinski rat i voditi brigu o hrvatskim braniteljima koji su temeljni kamen u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske.

20230923 182754

Akademiji su uz pripadnike postrojbe prisustvovali i brojni prijatelji, ratni suborci, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata koji su sudjelovali i polaganju vijenaca kod Spomenika hrvatskoj slobodi i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te svetoj misi za sve nestale i umrle hrvatske branitelje koju je u kapelici S. Florijana predvodio policijski kapelan Ozren Bizek.