Predsjednik zagrebačke skupštine Joško Klisović izjavio je u srijedu da očekuje kvalitetan koalicijski sporazum SDP-a i Možemo u Zagrebu, nakon što je ta stranka oformila pregovarački tim i time formalizirala početak pregovora.

“Očekujem (…) kvalitetan i konstruktivan koalicijski sporazum, a mi svi koji smo na nekim pozicijama u gradu, pazit ćemo da se zahtjevi SDP-a u sporazumu realiziraju. Ja prvi”, rekao je Klisović na konferenciji za medije.

Jučer je zagrebački SDP oformio pregovaračku skupinu od sedam osoba, na čelu s Kolarićem, koja bi trebala dogovoriti okvire novog koalicijskog sporazuma SDP-a i Možemo. Raskid prethodnog sporazuma manevar je sada bivšeg šefa zagrebačkog ogranka SDP-a Viktora Gotovca koji je izveo bez podrške nacionalne razine stranke.

Nakon Gotovčevog odlaska, SDP je nastavio podržavati možemo u Gradskoj skupštini, a novim bi sporazumom trebali biti dogovoreni, odnosno revidirani, formalni okviri suradnje te dvije stranke.

Klisović je poručio i da između SDP-a i Možemo nema podređenog položaja, te je istaknuo d je SDP spreman biti koalicijski partner dok god se druga strana drži dogovorenog.

Klisović je najavio i dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine, na kojemu je i izvještaj o izvršenju proračuna za prvu polovicu ove godine, kao i odluka o saniranju financijskih dugova bolnicama Sveti Duh, Srebrnjak i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

“Konsolidacija gradskih financija ide uspješno”, komentirao je polugodišnji izvještaj i dodao da su neki ljudi iz SDP-a sudjelovali u tome, pa to SDP smatra zajedničkim uspjehom.

Klisović je najavio i da SDP predlaže dva zaključka, za koja očekuje da će ih većina usvojiti.

Od gradske uprave traže da razmotre mogućnosti oko gradnje novih domova za starije osoba i za poboljšanje palijativne skrbi za teško bolesne i umiruće osobe, ali i za implementaciju sustava u kojem će se u oborinskim vodama koristiti kišnica.

Zaželio je Ivici Lovriću, bivšem pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje i savjetniku gradonačelnika, dobrodošlicu u Gradsku skupštinu.

Lovrić je nakon odlaska iz gradske uprave aktivirao mandat koji mu izvorno pripada, pa iz Skupštine odlazi njegova zamjena Marijan Tomurad.