U povodu 45. obljetnice Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, te božićnih i novogodišnjih blagdana, pacijenti dnevnih bolnica te klinike priredili su prodajnu izložbu svojih radova nastalih tijekom radne terapije, koja je sastavni dio njihova integralnog psihijatrijskog liječenja, prije svega rehabilitacije i pripreme za povratak uz normalni život.

“Na klinici djeluje pet dnevnih bolnica, kroz koje svakoga dana prođe 90-ak pacijenata, a dio onoga što radimo s pacijentima tijekom njihove rehabilitacije je radna, odnosno okupacijska terapija”, kazala je predstojnica Klinike Alma Mihaljević Peleš.

Cilj izložbe je pokazati da čovjek može biti kreativan bez obzira na težinu bolesti, a osim kroz likovne radionice i art terapiju pacijenti se mogu izraziti na radionici kreativnog izražavanja, kroz muzikoterapiju ili filmoterapiju.

radovi izlozba klinke za psihijatriju

Pacijenti u prosjeku u dnevnoj bolnici, nakon bolničkog liječenja, provedu prosječno dva do tri mjeseca, nakon čega su sposobni za rad ili se traže druga rješenja u njihovu zbrinjavanju.

Klinika za psihijatriju obilježila je 9. prosinca 30 godina djelovanja Centra za krizna stanja i prevenciju suicida, kao jedinog takvog centra u Hrvatskoj, dostupnog za psihološku telefonsku pomoć 24 sata dnevno, a na pozive odgovaraju psihijatar ili psiholog.

“Prvenstvena zadaća centra je sprečavanje samoubojstva, no javljaju se ljudi s različitim problemima i pitanjima, pa mjesečno imamo petstotinjak poziva”, kaže Mihaljević Preleš.

(Hina)

fah