Krajem prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojim mrežnim stranicama uvjete natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2024. godini.

Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva od 60% mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, moguće je ostvariti bespovratna sredstva od 50%, do najviše 600 eura po kW. Uz to je moguće sufinancirati i postavljanje punionice za električna vozila, ukoliko građanin ima ili planira nabaviti električno vozilo.

Najavljeno je nekoliko novosti, stoga KLIK energetska zadruga 26. siječnja, petak, u 19 sati u Energetsko-klimatskom uredu organizira besplatnu radionicu „Kako do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini”. Iz Klik energetske zadruge pozivaju sve zainteresirane građane da se prijave na radionicu o uvjetima i prijavi na nadolazeći poziv Fonda putem poveznice https://forms.office.com/e/2ezywMKtS1 ili na broj telefona 0992420242. Broj mjesta je ograničen.

„I prije same objave uvjeta bilo je dosta zainteresiranih građana za ovaj poziv Fonda, a s početkom godine počeli smo pripremati prva kućanstva. Samo za sunčane elektrane imamo već izrađeno 9 projekata i poslano prema HEPu kako bi na vrijeme ishodili svu potrebnu dokumentaciju“, poručuju iz KLIKa.

Radionica se održava u sklopu projekta crOss renoHome kojeg sufinancira Europska unija kroz program LIFE, a u kojem je KLIK, energetska zadruga partner Društvu za oblikovanje održivog razvoja i Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju na uspostavi sveobuhvatne usluge energetske
obnove za građane.