NOVAGENETIK
pcelari

Klaster pčelara Podravina priznat kao proizvođačka organizacija

Klaster pčelara je Rješenjem o priznavanju proizvođačke organizacije u sektoru pčelarstva koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede postao priznata proizvođačka organizacija te je kao takva upisana u evidenciju proizvođačkih organizacija.

Da bi Klaster podnio zahtjev za priznavanje bilo je neophodno okupiti pčelare koji imaju minimalno 1500 košnica te prilagoditi Statut Klastera uvjetima iz Pravilnika o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija što su članovi i izglasali na Skupštini održanoj 31. siječnja 2017. godine.

Daljnje aktivnosti su obuhvaćale izradu poslovnog plana za petogodišnje razdoblje kojim si je proizvođačka organizacija Klaster Pčelara definirala dva cilja: koncentriranje ponude i plasman na tržište proizvoda vlastitih članova, uključujući i one putem izravnog marketinga te optimiziranje troškova proizvodnje i stabiliziranje proizvođačkih cijena.

Udruživanje u proizvođačke organizacije malim proizvođačima daje priliku da svoje proizvode plasiraju na tržište unutar zajedno s drugim proizvođačima, unutar jedne organizacije, te na taj način osiguraju bolje uvjete prodaje. Ujedno, proizvođačke organizacije imaju osiguranu veću stopu sufinacniranja u mjeri 4.2. Programa ruralnog razvoja u sklopu koje je moguća nabava opreme za preradu i punjenje meda.

Klaster pčelara „Podravina“ trenutno broji 33 redovna člana koji zajedno broje 2650 košnica. Osim redovnih članova Klaster ima i 12 pridruženih članova, pčelara hobista, koji imaju 597 košnica.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

vrijeme57

Djelomice sunčano uz povećanu naoblaku, vruće i sparno

U Hrvatskoj će biti djelomice sunčano, prolazno uz povećanu naoblaku te u većini krajeva vruće …

prgomet

Zagrebački HDZ surađivat će s Bandićem, ime Trg maršala Tita treba se promijeniti

Zagrebački Gradski odbor HDZ-a odlučio je na sjednici u ponedjeljak navečer da će surađivati s …