Dvorište Galerije K2 i ovog se ljeta pretvara u mini kino na otvorenom. KineDok 2019 u Križevce donosi 10 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske. Projicirati ćemo ukupno 10 dokumentarnih filmova, a prvi na redu je King Skate – dokumentarac o usponu skejtbordanja u Čehoslovačkoj.

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije. Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

KineDok – King Skate

Projekcija
Utorak, 25. lipnja u 21 h
Dvorište Galerije K2

„Drži se betona. Pleši kroz prostor. Ne prestaj se kretati. Skejtaj!“

Pisac, novinar, DJ i nezavisni filmski autor Šimon Šafránek snimio je svoj prvi dokumentarac o usponu skejtbordanja u Čehoslovačkoj, šarmantno drzak, a ujedno mudar, melankoličan i angažiran prikaz potrage za slobodom u društvu koje guši komunistički režim. Jedinstvene arhivske snimke prati pankerski soundtrack (The Clash, Sex Pistols, Killing Joke, Visací zámek, Miro Žbirka) i uvodi nas u priču o kultnim majstorima skejta – Ivan Zobák Pelikán, Petr Forman, i Luděk Váša – te njihovoj beskonačnoj vožnji kroz sive dane normalizacije. Četrdeset pjesama, 20 sastava iz Čehoslovačke i inozemstva, milijunski račun i nekoliko mjeseci napornog rada. Rezultat je soundtrack kakav češki film još nije vidio.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MT8hqCbkdts

Vrijeme: 80
Redatelj: Šimon Šafránek
Jezik: češki
Godina: 2018
Zemlja: Češka
Producent: Kateřina Černá
Produkcija: Negativ s.r.o.
Distribucija: Aerofilms s.r.o.

prigorski.hr