Ruske rakete u srijedu obustavile su dovod električne energije u kijevskoj regiji i drugdje u zemlji, usmrtivši barem šest osoba tijekom napada koji su uzrokovali nestanak struje diljem cijele zemlje.

Kijev je bio jedna od glavnih meta raketnih napada na energetske objekte u kojima je stradala opskrba električnom energijom i zbog kojih su postali nužni prekidi opskrbe energije kako bi se ona očuvala i kako bi se omogućili popravci uoči zime.

“Naša malena je spavala. Stara je dvije godine. Spavala je, bila je pokrivena. Živa je, hvala Bogu”, rekao je Fjodor, stanovnik Kijeva koji se udaljavao od goruće stambene zgrade pogođene u Kijevu, vukući kovčeg.

“Ja sam lokalac. Pronaći će negdje mjesto za nas. Svi smo u istom brodu. Nisam samo ja.”

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, govoreći kasno u srijedu, rekao je da je 80 posto ljudi u glavnom gradu bez struje i vode. Vlasti rade što je brže moguće da obnove opskrbu, rekao je u priopćenju na svojoj web stranici.

Regionalna uprava Kijeva ranije je rekla da je cijela kijevska regija, u prijevodu milijuni ljudi, u potpunosti bez električne energije i da je prekinuta opskrba vodom. Veći dio Ukrajine zatekli su slični problemi.

Kijevski regionalni guverner Oleksij Kuleba rekao je da je ubijeno četvero ljudi, a 34 ranjeno, od kojih su pet djeca.

“Ekipe za popravke rade – struja će se pojaviti u nadolazećim satima. Ne paničarite”, napisao je na Telegramu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane tvitalo je o ukupno šest poginulih.

Glasne eksplozije odjekivale su Kijevom dok su ruske rakete padale na glavni grad, a ukrajinske protuzračne rakete iznad njih.

“Sjedio sam u svome stanu i čuo sam eksploziju. Moji prozori u hodniku, kuhinji i sobi izbijeni su valom eksplozije”, rekao je Jurij Ahimenko (55), koji živi u stambenoj zgradi preko puta zgrade koja je pogođena.

Plamenovi su još uvijek lizali gornje katove petokatnice više od sat vremena nakon što je pogođena. Vatrogasci su s krova pokušavali svući velike pougljenjene željezne ploče, a izgledalo je da su oštećeni svi katovi zgrade.

Jedna žena koja je željela ostati anonimna rekla je da je živjela u oštećenoj zgradi. Rekla je da je gledala kako raketa prelijeće dvije ulice dalje prije nego što je čula da je pogodila zgradu.

“Ne mogu dobiti brata”, rekla je kroz suze. “Treći ulaz u zgradu je potpuno nestao. Četvrti također. U prvom, sve u stanovima je razbacano.”

Ruske snage pojačale su ciljanje ukrajinskih energetskih objekata proteklih tjedana dok su se suočili s neuspjesima na bojištu, no predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je Ukrajina i dalje otporna.

“Obnovit ćemo sve i proći kroz sve ovo jer smo neslomljivi ljudi”, rekao je u kratkom video obraćanju.