Nakon prošlogodišnjeg prelijevanja Drave iz korita koja je prodrla do Šoderice, prošavši pritom kroz bivšu praonicu vagona natopljenu kemikalijama, ovogodišnja analiza vode je pokazala da je jezero pored Koprivnice pogodno za kupanje.

Kako je Hini u ponedjeljak potvrdio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, ovih dana je dobio nalaz Zavoda za javno zdravstvo u kojim je analizirana kakvoća vode u Šoderici. Svi parametri idu u prilog kupačima, odnosno voda je dobre kakvoće, a unatoč dojučerašnjoj nepoznanici prvi plivači su za ovogodišnjih sunčanih dana zaplivali podravskim morem.

Osim što je voda kemijski ispravna, dodaje Sabolić, sanirani su i dijelovi uz jezero koji su prijetili urušavanjem tako da nema nikakve prepreke za ljetovanje na jezeru.

„Proteklog tjedna visoke temperature dovele su nam prve goste, a što će se ljeto zahuktavati, vjerujem da će ih biti i više“, kazao je Sabolić.

Inače, strah da će Šoderica izgubiti status poznatog kontinentalnog kupališta javio se tijekom kolovoza prošle godine kad se u nju ulila Drava. Pritom je prošla kroz bivšu praonica teretnih vagona u Botovu koja predstavlja „crnu točku“, odnosno lokaciju u okolišu visoko opterećenu kemijskim otpadom. Iako se više od desetljeća najavljuje sanacija tog kontaminiranog prostora, to se do dana današnjeg nije dogodilo.

Zadnje informacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja saniranje terena definiraju Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2023. – 2028. godine.

U međuvremenu su Hrvatske vode na kritičnim dijelovima uz Dravu obnovile nasipe, a to još i čine kako se ne bi dogodio prošlogodišnji scenarij kada je Drava dosegla rekordni vodostaj i uz Šodericu poplavila okolna naselja.