Saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo) pozdravila je u petak inicijativu da se bolje uredi segment kockanja, upozoravajući da ovisnosti o kockanju u Hrvatskoj izravno pogađa 40.000 ljudi, neizravno gotovo četvrt milijuna.

Dodatna zabrinjava visoka zahvaćenost srednjoškolske populacije, više od 10 posto srednjoškolaca pokazuje simptome iz kruga ovisnosti o kockanju, a tri četvrtine ih povremeno kocka, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naglasila je kako su te brojke izravni rezultat izloženosti građana kockarskom sadržaju, reklamama i rasprostranjenosti kladionica.

Imamo 5500 prodajnih mjesta, imamo o ograničen broj ljekarni, i javnih bilježnika, ne i kladionica imamo 3600 kladomata, a oni su visoko rizični za djecu i apsitente, rekla je Kekin.

Dubravka Pehar Lipovac (DP) poručila je kako DP želi zadržati stanovništvo, prije svega mlade koji odlaze iz Hrvatske za boljim životom, zbog nezaposlenosti, niskih plaća, nesigurnosti u budućnost. DP želi zadržati to stanovništvo, bez kojeg se gubi fertilnost, energija, potencijal za opstojnost hrvatske nacije, rekla je zastupnica.

S druge strane, dodala je, svjedoci smo velikog doseljavanja stanovništva iz Azije i Afrike, koje je „ u usporedbi sa našim radnicima i inženjerima, neadekvatno za naše područje“.

„Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima koji nemaj stručnu spremu, plus što integracija takvog stanovništva u naše društvo je otežavajuća zbog vjere, kulture i nekih drugih načina prilagodbe“, kazala je.

Jurčević: Treba se suprostaviti sporazumu o pandemiji

Josip Jurčević (NZ) pozvao je kolege da se na „sve načine“ suprostave sporazumu o pandemiji koji bi trebao biti potpisan 27. svibnja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) namjerava da se potpiše taj sporazum, trebala bi ga potpisati i Hrvatska, kao jedna od 194 članice i „to će biti prava katastrofa“, rekao je Jurčević podsjećajući što nam se sve događalo u pandemiji covida, 2020. do 2023., koliko je toga bilo suspendirano.

Zabranjeno je bilo kretanje u svijetu, „prisiljavani smo na ubrizgavanje nekog pripravka koje će imati katastrofalne posljedice na budućnost“, kazao je i dodao kao će spomenuti sporazum omogućiti WHO-u „da uvede teror nezamisliv u dosadašnjem svijetu“, pa pozvao zastupnike da se tome na sve načine suprostave.

Marko Pavić (HDZ) podsjetio je na nekoliko dobrih događaja iz proteklih dana, rast gospodarstva i zaposlenosti, pad nezaposlenosti, ističući da to nije slučajno, već je rezultat politike modernog suverenizma.

Europska komisija povećala je procjene rasta hrvatskog BDP-a sa 2, 6 na 3, 3 posto, Hrvatska će rasti tri puta više od prosjeka ostalih članica EU, Državni zavod za statistiku izvijestio je da je prosječna plaća dosegnula 1326 eura, što je rast od 78 posto u prva dva mandata vlade Andreja Plenkovića, rekao je Pavić i dodao kako je Hrvatska time prestigla mnoge članice, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, čak i Slovačku.

Imamo rekordan broj zaposlenih, 1, 71 milijuna osiguranika, prvi put nezaposlenost je pala ispod 90 tisuća, rekao je zastupnik i najavio kako Hrvatsku u budućnosti čeka ulaganje u mlade, u razvoj, konkurentnost gospodarstva.