U Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb u ponedjeljak je otvoren prvi specijalizirani Centar za prostatu u Hrvatskoj, koji bi značajno trebao smanjiti liste čekanja za dijagnostičku obradu i liječenje bolesti prostate.

KBC Zagreb dobio je jedinstveni multifunkcionalni centar za prostatu, kakvog nema u širem okruženju, istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan.

Centar će omogućiti moderan pristup liječenju bolesti prostate, a po potrebi u njemu će se moći dogovoriti dodatne dijagnostičke pretrage i eventualni operativni zahvati. Uz urologa u liječenju bolesnika sudjelovat će drugi specijalisti – onkolozi, radiolozi, radioterapeuti, specijalisti nuklearne medicine, pa čak i dijetetičari, napomenuo je Kaštelan.

Novi centar primat će velik broj bolesnika, a očekuje se značajno smanjivanje lista čekanja za dijagnostičku obradu i liječenje bolesti prostate, koje su najčešća patologija u urologiji kod muškaraca.

Bolesti prostate – upale, benigna povećanja i karcinomi, velik su javnozdravstveni problem, a karcinom prostate jedan je od najčešćih karcinoma u muškaraca.

U novome centru pacijent će moći obaviti osnovni, klinički i laboratorijski pregled, a novim ultrazvučnim aparatom, koji je donirala Zagrebačka banka, radit će se ultrazvuk urotrakta i ultrazvukom vođena biopsija prostate.

Kaštelan napominje da su na Klinici za urologiju već izdali priručnik za bolesnike, kojim se građane informira o upalama i karcinomima, te kako se dijagnostički obrađuje pacijenta s takvim tegobama.

Učit ćemo ih kako živjeti s tim bolestima, pacijent će biti u centru, a multidisciplinarni tim stručnjaka brinut će o zdravlju njegove prostate, kaže Kaštelan.

Otvorenju je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je ponovno upozorio na veliku pojavnost raka u Hrvatskoj, posebice raka prostate, istaknuvši da će novi centar značiti “veliki iskorak” u dijagnostici te bolesti.

“Rana dijagnoza raka prostate može se lako uspostaviti, a rana dijagnoza znači stopostotno izlječenje”, istaknuo je ministar.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić zahvalio je Zagrebačkoj banci što je doniranjem sredstava omogućila kupnju modernog ultrazvučnog aparata s mogućnošću triplanarnog transrektalnog prikaza prostate.

Ćorušić je u ime KBC-a Zagreb pozvao sve muškarce da “preuzmu odgovornost za svoje zdravlje”.

(Hina)

fah