Vlasti u Travniku su nakon višegodišnje uzurpacije vratile Vrhbosanskoj nadbiskupiji u posjed cijeli objekt Nadbiskupskog sjemeništa ‘Petar Barbarić’, iako je presudu o tome tadašnji Dom za ljudska prava BiH donio još 2002. godine.

Ravnatelj Mješovite srednje škole Adnan Grabus predao je ključeve zdanja rektoru Nadbiskupskog sjemeništa vlč. Željku Mariću, dok je Mješovita srednja škola preselila u novoizgrađenu zgradu za koju je zemljište darovala Vrhbosanska nadbiskupija. Iz Nadbiskupskog sjemeništa su izvijestili kako je preostalo vratiti i oduzetu imovinu koju koristi Županijski arhiv te niz drugih nekretnina koji su bili u njihovu vlasništvu u Travniku.

Vraćanjem u posjed zgrade Nadbiskupskog sjemeništa ‘Petar Barbarić’ završena je skoro dva i pol desetljeća duga pravni spor s lokalnim vlastima u većinski bošnjačkome središtu u središnjoj Bosni.

Borbu za oduzetu imovinu započeo je prvi rektor Sjemeništa vlč. Pero Pranjić 1998. Dom za ljudska prava BiH, koji je kasnije ukinut, presudio je 2002. u korist Vrhbosanske nadbiskupije, a Ustavni sud je 2012. potvrdio odluku Doma za ljudska prava te naložio povrat zgrade u vlasništvo Katoličke crkve. Zbog neizvršenja te odluke Vrhbosanska nadbiskupija podnijela je priziv i Europskom sudu za ljudska prava, koji je 2017. ponovno presudio u njihovu korist.

Crkva je iste godine za nezakonito korištenje objekta podnijela novu tužbu, koja je također potvrdno riješena na lokalnome sudu.

U zgradi Nadbiskupskog sjemeništa ‘Petar Barbarić’ godinama su funkcionirale mješovita srednja strukovna škola te tek u trećini objekta Katolički školski centar (KŠC), kojega je, kao i druge obrazovne ustanove, utemeljila Katolička Crkva diljem BiH u sredinama gdje ne postoji obrazovanje po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Katoličko sjemenište uspostavljeno je u Travniku 1882., nedugo nakon što je Austrougarska preuzela nadzor nad BiH. Pohađali su ga kasnije mnogi znameniti učenici. Jedan od njih bio je i Petar Barbarić, kojega je papa Franjo 2015. godine proglasio slugom Božjim. Komunističke vlasti su nedugo nakon završetka II. svjetskog rata otele zgradu sjemeništa Katoličkoj crkvi.