Katedralni zbor Križevci održao redovnu godišnju skupštinu

14. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Katedralni zbor Križevci održao redovnu godišnju skupštinu


U konzistorijalnoj dvorani biskupijske rezidencije Ordinarijata Križevačke eparhije Katedralni zbor Križevci održao je redovnu, jedanaestu godišnju skupštinu, a kojom je predsjedao njezin predsjednik i dirigent maestro Ozren Bogdanović.

-Proteklih jedanaest i pol godina nastojali smo redovito opravdavati svoje postojanje organiziranjem redovitih nastupa, godišnjih koncerata, susreta zborova, ugošćavanjem drugih zborova, a na prvome mjestu pjevajući i pjevanjem animirajući svete liturgije što je jedna od važnijih funkcija Katedralnog zbora koji djeluje pri Stolnoj crkvi u svojem gradu. Uzimajući u obzir da su nam svi ti programi bili ispunjeni ili gotovo ispunjeni publikom te da su nam mnogi ljudi željeli pomoći i materijalno, a pritom smo željeli oživjeti tradiciju dolazaka Križevčana na liturgije i druga bogosluženja u katedrali, smatram da smo u svojem naumu i uspjeli. -istaknuo je, između ostalog, u izvještaju o radu maestro Bogdanović.

Unatoč koronakrizi Katedralni zbor Križevci bio je izuzetno aktivan, a što su pokazali brojnim događajima, a koji su se odvijali u skladu s epidemiološkim mjerama. Bogdanović je istaknuo  i zahvalio i portalu prigorski.hr koji je tijekom proljetnog “lockdowna” organizirano prijenos nedjeljne liturgije, a uredno prati i sva događanja u samoj Eprahiji.

-Posebno nas je kao Križevčane obradovala vijest o preseljenju Ordinarijata u Križevce. Tako smo jedva dočekali da i administrativno i duhovno i svako treće sjedište bude tamo gdje mu pripada – uz naslov biskupije i uz katedralu, odnosno Stolnu crkvu. Tim povodom smo 26. lipnja pjevali svečanu liturgiju zajedno sa zborom HPD-a „Kalnik“. Ovdje valja napomenuti da dolaskom ordinarija i redovnika odnosno monaha u Križevce počinju svakodnevna bogosluženja u katedrali (Jutarnja Večernja i Liturgija) pa i mi pjevači kad možemo dođemo kako nedjeljama tako i preko tjedna. -kazao je Bogdanović.

Katedralni zbor Križevci sudjelovao je na poziv mons. Ivice Petanjka, krčkog biskupa, u Godini biskupa Antuna Mahnića u Krku kada su s s mons. Milanom služili liturgiju u krčkoj katedrali.

Najznačajniji događaj u kojem je zbor sudjelovao svakako je bila hirotonija odnosno biskupsko ređenje vladike Križevačke eparhije mons. Milana Stipića kao i na prvoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio novi vladika sljedećeg dana.

Uz redovno sudjelovanje na svakodnevnim liturgijama zbor je sudjelovao i na panahidi na svetkovinu Svih svetih, u povečerje Božića u malom sastavu i u skladu s epidemiološkim mjerama pjevali su Veliko povečerje, a na blagdan Rođenja Kristova, 25. prosinca, božićnu arhijerejsku liturgiju.

-Zbor se inače i preko tjedna i nedjeljom zna spontano okupiti na liturgiji tako da zahvaljujem svakom članu ovog zbora na angažmanu, na odvajanju svojeg slobodnog vremena za potrebe naših zajedničkih ciljeva i ove plemenite i uzvišene službe – pjevanja! -zaključio je maestro Bogdanović izvještaj o radu.

Što se tiče plana rada za 2021. godinu svi su se složili da će se događaji odvijati sukladno mjerama, stoga je teško organizirati i predviđati što će se događati u naredim mjesecima, ali naglasak je na tome da se nastave aktivnosti kao i u 2020. godini.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn podsjetio je kako je u tijeku Javni poziv za financiranje udruga u kulturi i na koji se Katedralni zbor redovito javi. -Budite još malo više ambiciozni. Svakako je za naš grad 2020. godina bila izuzetno značajna, jer se nakon 56 godina Ordinarijat Križevačke eparhije vratio ovdje i to će se u godinama i desetljećima pred nama adekvatno vrednovati. -istaknuo je Rajn.

-Spremni smo i jače podržati rad Katedralnog zbora Križevci, jer vi to zaslužujete. Isporučujete jako puno ovome gradu na čijoj promociji radite cijelom Lijepom našom, ali van granica. -kazao je Rajn zaključivši kako je uvijek ugodno doći u ovakvo okruženje.

Skupštini se obratio i vladika križevački mons. Milan Stipić koji je pohvalio nastup Katedrlanog zbora na njegovoj hirotoniji. -Izmamili ste simpatije i pohvale brojnih umjetnika, pjevača, mnogih vjernika, koji su bili na mom ređenju. Ovaj zbor se pomalo figurira u strukturu pravog katedralnog zbora. To znači da je zbor pokretač, motor i održavatelj kulture liturgijskoj pjevanja u jednoj katedralnoj crkvi. To nije jedan nastup, nego kontinuirani rad.  To iziskuje vrijeme i trud, ali vi ste se tome našli i prilagodili. Svatko tko dođe na liturgiju ostane oduševljen nastupom zbora. -istaknuo je mons. Stipić i pozvao sve na liturgiju 30. siječnja na blagdan Tri svetitelja.

Spomenimo još da je skupština počela minutom šutnje za nedavno preminulog Nikolu Novosela Miška, koji je bio jedan od osnivača Katedralnog zbora.

IMG_5182 IMG_5183 IMG_5185 IMG_5186 IMG_5187 IMG_5189 IMG_5194 IMG_5196 IMG_5198 IMG_5199 IMG_5203 IMG_5204 IMG_5205 IMG_5206 IMG_5209 IMG_5211 IMG_5214 IMG_5215 IMG_5216 IMG_5220 IMG_5221

Facebook Comments