Caffe bar Stars u Koprivnici vlasnika Dalibora Đurkana Vulića zvanog “Stotka” koji i dalje traži osoblje za rad

Nakon što posvuda čitamo crne vijesti o odlasku mladih ljudi u inozemstvo situacija u Podravini i Prigorju nije nimalo bolja, posebice u segmentu ugostiteljstva gdje u ovom trenutku svaki drugi kafić ili restoran bezuspješno traži konobare. Čak više ni studenti ne žele raditi taj posao. I oni danas shvaćaju da postoje puno bolji honorarni poslovi gdje se ne moraš brinuti oko prijave, isplate plaće i hoćeš li biti pošteno plaćen za svoj rad.

Od prije deset godina situacija se u ovom dijelu Hrvatske nije puno promijenila. Prosječna konobarska plaća između je 3200 i 4000 kuna, dok se u nekim boljim lokalima može zaraditi i do 5 tisuća kuna, no to su i dalje iznimke. I dalje polovica sigurno radi prijavljena na minimalac, a ostatak se isplaćuje na ruke.

Takva situacija najviše je prisutna u Koprivnici gdje u ovom trenutku svaki drugi kafić traži konobare.

Oglasi za posao kafića u Koprivnici na društvenim mrežama

U razgovoru s nekim mladim ljudima, koji su pristali s nama otvoreno porazgovarati, saznali smo da su već odavno odustali od rada u ovom kraju. Prema riječima jedne mlade djevojke koja je duže vrijeme radila u jednom poznatom kafiću u Koprivnici prosječna plaća bila je 4000 kn. Vlasnik ih je prijavljivao na minimalac, a ostatak se plaćao na ruke sa zakašnjenjem. Izrabljivanje, mobing ili oduzimanje od plaće radi izmišljenog manjka bili su svakodnevica.

– Osoblje je zbog takvih loših uvjeta vrlo brzo odlazilo, a svakih mjesec, dva dolazili su novi konobari. S vremenom u tom kafiću više nisu radili konobari s iskustvom već priučeni studenti koji su bili prisiljeni raditi taj posao, najčešće dolazeći iz manjih sredina ili okolice Koprivnice – otkrila nam je naša sugovornica tvrdeći kako je to i dalje vrlo česta praksa u Koprivnici, ali se na to nitko ne obazire, a inspekcija koja je svjesna tog problema ništa ne poduzima.

Oglasi za posao na društvenim mrežama

– U ovom trenutku mogu vam nabrojati barem pet kafića u Koprivnici gdje su konobari prijavljeni na minimalac, a ostatak se isplaćuje na ruke. Gdje se prekovremeni ne prijavljuju, a još manje se isplaćuju i gdje se tokom tjedna, a i vikendom radi izvan radnog vremena. Inspekcija u Koprivnici je dobro upoznata s takvim mjestima, ali ništa ne poduzimaju jer se radi o tzv. uglednim poduzetnicima.

Uostalom imate sad poznati slučaj s Capronca pubom koji se nedavno zatvorio, gdje zaposlenici nisu dobili tri plaće i gdje se po gradu priča da je vlasnik imao neprijavljene kuhare uz Bosne. Što se dogodilo s time, je li ugostitelju došla porezna i inspekcija. Koliko čujem njegovi ostali kafići i dalje rade – istaknula je naša sugovornica.

Drugi naš sugovornik nakon što je duže vrijeme konobario u centru Koprivnice, nakon pet godina tog posla, odlučio se na preseljenje u Zagreb, a kasnije je počeo raditi i kao sezonac u Dalmaciji.

– Koliko god je život u Koprivnici jeftiniji plaća nije dostojna mladog čovjeka koji želi jednog dana imati obitelj, kupiti stan i imati jednostavno pristojan život. A da ne govorim o kreditnoj sposobnosti koja ne postoji ako si prijavljen na minimalac ili ispod 4000 kuna što je najčešći slučaj.

U moje vrijeme vrlo poznati koprivnički ugostitelji, koji i dan danas uredno posluju, često su izrabljivali radnike, a prijava na minimalac ili ostanak nakon radnog vremena bila je učestala praksa. Inspekcija je jedino dolazila po prijavi, a koliko sam upoznat i danas više od pola kafića radi izvan radnog vremena.

Neki su za prekovremene plaćeni na ruke, dok i dalje jedan dobar dio ne vidi te novce, već to odlazi direktno u džep ugostitelja. Na naše pitanje je li upoznat koji su kafići na lošem glasu nije nam htio odgovoriti, već nam je rekao da u njegovo vrijeme najbolje plaće su bile u Artu, Espressu i Maraschinu.

Ostale kafiće nije htio spominjati samo nam je rekao da postoji još nekolicina kafića u centru koji daju solidne plaće, ali zato se ne poštuju druge stvari. Najčešće se ne poštuje zakonska odredba oko slobodnih dana ili se ne plaćaju prekovremeni.

Nakon razgovora s našim sugovornikom pričali smo s još nekim ugostiteljima, ali i bivšim konobarima koji su jako dobro upoznati sa situacijom u ugostiteljstvu. Prema njihovim saznanjima dobre uvjete nude i Caffe bar Sax, Vintage bar, Kavanica i Plus.

U Križevcima na najboljem glasu je Calypso bar, Restoran Tomislav i Caffe bar Replay. U tu priču smo se uvjerili i sami, jer smo primijetili da ti lokali većinom imaju standardnu postavu konobara ili najlakše nađu novo osoblje. Križevci u ovom trenutku nude bolje radne uvjete nego Koprivnica što dokazuje i činjenica da imaju znatno manju potrebu za osobljem.

Naravno, problem nije samo u ugostiteljima, posebice sada kada se kvalitetna radna snaga ne može naći. Sada ugostitelji za razliku od prije nude puno veće plaće, ali je potražnja za taj posao puno slabija. Kako nam kažu neki vlasnici lokala vrlo često imaju slučaj da im dolaze konobari koji zapravo ne žele raditi taj posao pa se vrlo često napiju, ili nisu ljubazni s gostima pa su prisiljeni pronaći nove konobare.

Čak imaju i slučajeve gdje se jednostavno ne pojave na poslu ili ne žele odraditi otkazni rok što prije nije bio slučaj.

Pretplatite se na naš novi regionalni YouTube gastro kanal „Gastro tražilica by Prigorski“

Ukoliko niste pogledali posjetite naš gastro kanal i pogledajte drugu epizodu zabavnog serijala „Gastro tražilice“ u gostioni Royal u Kloštru Podravskom gdje smo probali Podravsku pizzu s tartufima