U Kloštru Podravskom održan je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti. Katarina Kirinec iz Podravskih Sesveta primila je priznanje za njegovanje tradicije i običaja sesvečkoga kraja i svestranost u poslovima te društvenom i vjerskom životu zajednice.

Živi sa suprugom i majka je 2,5 godišnje djevojčice Agnes, a za sebe kaže da je kći, sestra 2 brata i 3 sestre, supruga, majka i snaha. U susjednom domaćinstvu živi svekrva sa svojom majkom pa se u poslu i svakodnevnom životu skladno dopunjuju čak četiri generacije. Porijeklom je iz Kloštra Podravskog iz obitelji Ružman. Završila je đurđevačku gimnaziju te krenula na građevinski fakultet u Osijeku. Sada radi kao pomoćnica u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju.

Od djetinjstva je pomagala roditeljima na poljoprivredi, a i danas im rado pomaže. Uzgajaju grah, buče, češnjak, luk i ostale kulture za domaći jelovnik, ali i za prehranu domaćih životinja. Muzla je, hranila i timarila krave.
Pored primarnog zanimanja, Katarina ponekad pomaže suprugu u klesarstvu. Voli mu pomagati i u šumi kod pripreme i obrade drva za ogrjev, a u planu imaju i sadnju božićnih jelki, čemu se veseli kao novoj zanimaciji.

Kaže kako voli dobro jesti pa voli i kuhati i peći kolače. Najviše je veseli isprobavanje novih recepata. Ima povrtnjak u kojemu uzgaja povrće za svakodnevnu upotrebu, a na polju sadi krumpir, grašak, luk i ostalo povrće.
Također voli heklati i sama je naučila izraditi nove mustre. Hekla uglavnom za obitelj: rubac vunenac za svoju djevojčicu, kape i trake za kosu, vestice i dekice za djecu.

Katarina ističe kako posebno voli čitati, što ju odvede u “drugu dimenziju” i raspiruje njezinu maštu. Želja joj je stvoriti vlastitu knjižnicu, koju već priprema te svoju ljubav prema čitanju i knjigama prenijeti i na svoje dijete.

Katarina je vrlo svestrana, znatiželjna, ambiciozna i aktivna mlada žena. Ističe kako voli pjevati. Od malih nogu je pjevala u crkvenom zboru u Kloštru, u osnovnoj školi te u gimnazijskom zboru, koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji ženskog zbora. Danas pjeva u velikom zboru u crkvi u Podravskim Sesvetama te sa svojim sestrama na vjenčanjima i krštenjima, a pjevale su i na otvorenju arheološko-paleontološkog muzeja te na radionici i izložbi pisanica kod Josipa Cugovčana.

Članica je Marijine legije, odnosno Nazaretske skupine Kraljice obitelji koju i vodi s još jednom članicom te tako okupljaju svake prve nedjelje u mjesecu djecu od 5 do 15 godina i održavaju radionice i druženja. Za Božić imaju uprizorenje živih jaslica što je i najveći projekt.
Također je dugogodišnja članica Konjičkog kluba Podravske Sesvete jer obožava konje.

U ljetnim mjesecima u suradnji s grupom entuzijasta oživljavaju stare običaje: zahvala Gospodinu; lov ribe s udicom, s ostvama, s rukama, s basačom (košom), s botama i košarom (podravski naglasci); branje rezanje i pospremanje maka; kopanje; krpanje platna za žito; nošenje nastira; mivanje i brijanje te svakodnevni poslovi. Katarina smatra da treba čuvati običaje i njegovati tradiciju svojega kraja, što kroz svoje mnogobrojne aktivnosti i čini.