Evakuacija preostalih civila iz Mariupolja kasni i za sada nije poznato što je razlog blokade konvoja, prenosi u ponedjeljak Reuters i podsjeća da je u kompleksu čeličane Azovstalj i dalje zarobljeno više stotina ljudi.

Ranije danas je uspješno provedena operacija izvlačenja civila iz razrušenog lučkog grada, potvrdio je pomoćnik gradonačelnika Mariupola, no ne radi se o onima iz čeličane.

Prva skupina evakuiranih se očekuje u Zaporožiji, 230 kilometara sjeverozapadno od Mariupolja, kasnije u ponedjeljak.

Rusija je nastavila granatirati Azovstalj u nedjelju čim je raniji konvoj autobusa sa civilima napustio industrijski kompleks, rekao danas pomoćnik gradonačelnika.

“Stanje pokazuje sliku prave humanitarne katastrofe”, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Mariupolj, koji je do sada doživio najteže borbe u ratu u Ukrajini, sada je uglavnom u ruskim rukama. Nepoznati broj civila i boraca i dalje je zarobljen u Azovstalju, čija im je mreža bunkera i tunela pružala zaklon od tjednih ruskog bombardiranja.

Ruska vojska sada je fokusirana na slamanje otpora na jugu i istoku Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata, koji je sad već trećem mjesecu.

U ruskim napadima gradovi su sravnjeni sa zemljom, tisuće civila su ubijene, a više od 5 milijuna ljudi bilo je prisiljeno pobjeći iz zemlje. Mariupolj na Azovskom moru postao je simbol brutalnosti rata i patnje običnih ljudi.

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina sada imaju kontrolu nad gotovo cijelim gradom.