Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je u nedjelju 5. ožujka Župu sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi te za vrijeme euharistijskog slavlja krstio četvero djece: Katarinu, šesto dijete obitelji Karadakić, blizance Gabrijela i Sofiju, treće i četvrto dijete obitelji Marković te Paolu, prvo dijete obitelji Čibar, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U suslavlju su bili župnik vlč. Kristo Brkić, pastoralni suradnik župe vlč. Kristijan Tušek, karmelićanin o. Ivan Živković te nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina. Započinjući propovijed kardinal je podsjetio na evanđelje prošle, prve korizmene nedjelje koje je govorilo o Isusu u pustinji izloženom napastovanju, dok evanđelje druge korizmene nedjelje donosi izvještaj o preobraženju: „S jedne strane izazov koji se čovjeku nameće na ovozemnom putu – ponude i obećanja, dok je u današnjem evanđelju potpuno suprotno – gledamo Isusa Petrovim, Ivanovim i Jakovljevim očima preobražena na gori u slavi, oslobođena na trenutak svega zemaljskoga“, istaknuo je kardinal Bozanić.

Napomenuo je da se iz susreta s nebeskim, što su osobito doživjeli učenici uz Isusa, u srcu rađa osjećaj radosti i miline koja prožima čitavo biće. „Dobro nam je ovdje biti, reći će Petar nakon svega čemu je svjedočio. Čovjeku je uistinu dobro i lijepo kad je blizu Boga, kad osjeti da je Bog blizu. Kad god smo u životu osjetili milinu koja dolazi odozgor, koja nam daje naslutiti Božju blizinu bilo nam je lijepo i na tome treba zahvaljivati“, dodao je. U nastavku propovijedi kardinal je svratio pozornost na Očev glas koji se očituje svega dva puta u evanđeoskim izvještajima – kod Isusovog krštenja na Jordanu te upravo na gori preobraženja – glas u kojem se Otac u Sinu očituje i nas poziva da slušamo Sina podsjećajući nas da je Isus Očev ljubljeni Sin.

„Kako su to lijepe riječi! To su riječi toliko puta izgovorene iz majčinskih i očinskih usta: ovo je sin moj ljubljeni/ ovo je kćer moja ljubljena. Kako je lijepo čuti da me netko ljubi: u prvom redu moji roditelji, moja rodbina, moji prijatelji. Čovjek koji je ljubljen osjeća sigurnost, a to nam danas očituje i Bog Otac. Po Isusu i samo po Isusu možemo doći Bogu koji nas ljubi“, istaknuo je kardinal Bozanić, dodavši da je slušanje Isusa program cjelokupnog kršćanskog života koji uključuje i otvorenost njegovoj riječi što pak onda postaje izvorom naše sigurnosti.

Čestitajući obiteljima na daru novoga života kardinal Bozanić naglasio je da su upravo djeca pokazatelj da nas Bog ljubi. „Bog nam se objavljuje i preko ljubavi roditelja koji su otvoreni daru djece. Dijete je najveći dar i najveće bogatstvo – dijete je sigurnost i obećanje naše budućnosti“, zaključio je kardinal, ohrabrivši sve prisutne da budu ustrajni u svom odnosu s Bogom te da njeguju u svome životu čežnju za nebeskim. „Radost i sreću čovjek može naći samo kod Boga i u Bogu bez obzira na sve što i koliko toga posjeduje. Tražiti svoju sreću kod Boga, moliti Gospodina da nam bude blizu i da osjetimo njegovu prisutnost u svome životu – to je smisao našega života“, istaknuo je.

Pred kraj euharistijskog slavlja kardinalu su na njegovoj brizi za obitelji, na blizini i dolasku zahvalili majka Paulina Karadakić i domaći župnik vlč. Kristo Brkić, a na samome kraju kardinal je još jednom čestitao obiteljima na daru života te im uručio prigodne uspomene i darove. Supružnici Karadakić uz Katarinu imaju još pet kćeri: Đinu (2004.), Anamariju (2006.), Ritu (2010.), Anastaziju (2015.) i Klaru (2018.), izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.