Kapetan Antun Gold održao predavanje o “Granici na moru – između Slovenije i Hrvatske”

26. veljače 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Kapetan Antun Gold održao predavanje o “Granici na moru – između Slovenije i Hrvatske”


U utorak navečer u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci kapetan duge plovidbe Antun Gold održao je predavanje  “Granica na moru – između Slovenije i Hrvatske”. Uvodno je kapetan Gold pojasnio temeljne pojmove poput otvorenog mora, teritorijalnog mora, obalno more, epikontinentski pojas itd.

Težište Goldova predavanja bilo je na prijeporu i kontroverzi oko granice između Hrvatske i Slovenije na području Piranskog zaljeva kao i problematika ribarenja na tom području.

Gold podsjeća na sporazum Račan – Drnovšek iz 2001. godine za koji je struka kazala kako nije povoljan i kao takav nije ratificiran u Hrvatskom saboru te nema nikakvu pravnu osobnost. -Međutim, slovenski parlament je isti ratificirao i danas mu služi kao glavni argument u prijedlogu razgraničenja u Piranskom zaljevu. -kaže Gold te kaže kako je najsporniji  dio bio tzv. juntcion za koji je nejasno znači li on veza, koridor, kontakt ili samo spoj.

-Je li to koridor da bi Slovenci mogli proći do otvorenog mora ili je to njihov teritorij na kojem oni radi što hoće. -ističe Gold.

U narednim godinama svašta se izdogađalo, a jedna od stavki je bila i blokada hrvatskih pregovora s EU, koji su deblokirani i nastavljeni tek nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži. -Nitko od naših lidera u to vrijeme nije znao odgovoriti na ucjenu sa jednostavnim pitanjem koje se nametalo samo po sebi: “A kako je Slovenija mogla ući u EU s neriješenim pitanjem granica?”. -pita se Gold.

Arbitraža je bila kompromitirana te se Hrvatska povukla iz arbitraže. Sud je unatoč tome donio presudu bez hrvatske strane. -Arbitražna odluka ispunila je većinu očekivanja hrvatske strane na kopnu, dok je Sloveniji dodijeljeno 80 posto Piranskog zaljeva i izlaz na otvoreno more. Nakon svega, čude me naši političari da se boje spomenuti riječ Slovenija. Nego se kaže: “Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda. Sabor je odlučio.” Vani smo ispali budale. Hrvati su ispali kao djeca koja se više ne žele igrati. Oni su trebali, gdje god je to bilo moguće, reći: Arbitraža koju je Slovenija kompromitirala itd. -smatra Gold dodavši kako nas Slovenija izravno optužuje da kršimo međunarodno pravo, međunarodne pravne dogovore, da ne poštujemo međunarodnu arbitražu itd.

Gold je na kraju zaključio kako priči neće biti kraj sve dok se lojalna suradnja dobrosusjedskih odnosa, koja postoji između dviju zemalja, ne preslika na državne i političke odnose.