Upisi u zagrebačke dječje vrtiće bit će od 13. do 23. svibnja, ove pedagoške godine postupak je identičan kao i lani, a mada je kapacitet vrtića značajno povećan u Gradu Zagrebu očekuju da bi problema moglo biti s brojem mjesta u jaslicama, jer roditelji upisuju djecu u vrtiće sve ranije.

“Prošle godine smo imali nezapamćeno veliki broj zahtjeva za upis u vrtiće, bilo ih je 30 posto više nego godinu ranije”, izjavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u utorak na konferenciji za novinare.

Jedan od razloga za takav skok interesa bila je i mogućnost da se prvi put od 2016. dozvoljava upis djece korisnika mjere “Roditelj odgojitelj”, no najviše je porastao broj zahtjeva za jaslice – za 70 posto, čak tisuću više nego godinu prije.

“Nakon godina nedovoljnog ulaganja u vrtiće, lani smo inicijalno upisali 7140 djece, no ostalo je preko 3000 neupisanih. Računamo da ćemo u svom mandatu uložiti ukupno 100 milijuna eura u 28 projekata izgradnje vrtića, kako bi osigurali mjesta za svako zagrebačko dijete”, rekla je.

Tijekom ove pedagoške godine otvorena su tri vrtića, a krajem godine upisano je još 300 djece. Među novoupisanom djecom 20 do 25 posto su s teškoćama u razvoju, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Ove godine Grad Zagreb dodat će nove kapacitete. “Deset vrtića se gradi, očekujemo da će pet biti spremno u prvom tjednu rujna, što bi značilo 600 novih mjesta, povrh 300 koje smo otvorili tijekom godine, a onda do kraja godine preostalih 400 mjesta”, kaže Dolenec.

Najavila je da će 19. lipnja biti objavljeni prvi, a 10. srpnja zaključni rezultati upisa u vrtiće.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je prvih 10 od ukupno 19 novih vozila sanitetskog prijevoza u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, poručivši kako se time unapređuje kvaliteta i efikasnost gradske hitne medicinske skrbi.

Broj vozila se povećava, tako da ih sada imamo preko 100. Oko dvije trećine voznog parka je novo, iz proračuna ćemo izdvojiti dva milijuna eura za tih 19 vozila, rekao je Tomašević.

“Od 2017. nije bilo kupovine novih vozila saniteta. Svake godine ćemo kupovati novih 15 – 20 vozila kako se ne bi dogodila situacija kao s tramvajima ZET-a”, dodao je.

Vezano uz prigovore građana vezanih uz neugodne mirise u okolici kompostane Čret, obećao je da će nastojati smanjiti količinu zelenog otpada koji se tamo upućuje.

Zelni otpad ćemo preusmjeriti na privatne uporabitelje. Kvaliteta života građana je na prvom mjestu, poručio je Tomašević.