Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, počela je uz glazbu i po kiši u Beogradu nešto iza 17.30 sati, nakon višetjedne neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

Jake policijske snage raspoređene su radi osiguranja povorke. Huligani su se sukobili s policijom, čuli su se i topovski udari, a deseci njih su uhićeni.

Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije tijekom prijepodneva odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali novim putom od Ustavnog suda do Tašmajdana gdje će se održati koncert, a ne od Narodne skupštine do Kalemegdana što je bila ruta koja je zabranjena prije nekoliko dana.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije ranije u subotu došlo je do incidenata kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i snimatelja N1.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.

Nekoliko protivnika Europridea probilo se kasnije poslijepodne da sudionika povorke te je gazilo LGBT zastavu.