SDP-ov kandidat za gradonačelnika Križevaca Marko Katanović jutros je ispred gradskog stadiona predstavio treću programsku smjernicu predizbornog programa, a koji se odnosi na sportsku i komunalnu infrastrukturu.

predstavljanje programa marko katanovic02

-Cilj nam je ulaganjem u izgradnju sportskih objekata omogućiti, naročito mladima, kvalitetnije bavljenje sportom. -kazao je uvodno te najavio uređenje gradskog stadion kroz 2 faze izvođenja radova što će obuhvatiti dogradnju društvenih prostorija, natkrivanje tribina, izgradnja novog objekta na ulazu za opremu za održavanje terena, uređenje parkirališta pored stadiona u prvoj fazi te izgradnja novog pomoćno igralište s umjetnom travom u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom. -Potrudit ćemo se riješiti odnose s Hrvatskim vodama i ishoditi pravo građenja na parceli postojećeg pomoćnog igrališta – kako bi doveli igralište u natjecateljske gabarite. -kazao je Katanović te kazao kako će se uređivati i sportski tereni po ruralnim naseljima, ali i da će Grad pomoći u nabavi opreme klubovima i udrugama za Veliki Raven, Carevdar, Vojakovac, Glogovnicu i Radnički dol.

predstavljanje programa marko katanovic03

Što se tiče izgradnje dvorane pored OŠ “Vladimir Nazor”, Katanović je najavio aktivnosti koje planira poduzeti su za početak projektiranje dvorane i ishođenje svih potrebnih dozvola te paralelno s tim vidjeti način financiranja s državom. -Grad nije u mogućnosti u ovom trenutku samostalno financirati izgradnju još jedne dvorane, zato ćemo sve napore usmjeriti da nađemo sredstva za izgradnju i da našoj djeci iz Nazora omogućimo jednake uvjete kakve će sada imati djeca iz Modeca i uvjete koji su danas standard u drugim razvijenim urbanim sredinama. -kazao je Katanović dodavši kako takav projekt zaslužuje jedinstvo i konsenzus svih političkih opcija u gradu te se neće ustručavati surađivati sa svima koji mogu doprinijeti realizaciji nove dvorane.

predstavljanje programa marko katanovic12

Katanović smatra da je došlo vrijeme da se konačno riješi pitanje gradskih bazena. -Neću obećavati neka velebna izdanja i predstavljati makete ili se razbacivati s nekim tajnim investitorima za koje svi znamo da ne postoje, ali spremni smo poduzeti aktivnosti koje su u mogućnosti Grada i gradonačelnika. Dok se dosadašnja uprava nije znala potruditi, barem pristupiti koncesionaru i razgovarati o budućnosti gradskih bazena, ja sam te razgovore odradio nekoliko puta. -istaknuo je te kazao kako će se pitanje bazena riješiti na način da se prostor prebaci na  upravljanje gradskom poduzeću koje je u potpunom vlasništvu grada i koje je registrirano za upravljanje nekretninama a to je Križevački poduzetnički centar.

predstavljanje programa marko katanovic11

-U budućnosti ćemo sami upravljati našim bazenom i potruditi se naći iz svih mogućih izvora sredstva za njegovu rekonstrukciju i stavljanje u funkciju, za početak, preko cijelog ljeta. Ne odbacujem u budućnosti mogućnost njegovog natkrivanja i korištenja preko cijele godine, ali činjenica je da u ovom trenutku to nije realno, dok su pred nama veliki i financijski zahtjevni infrastrukturni projekti, kao što je Aglomeracija Križevci i stavljanje u fokus izgradnje dvorane pored Nazora. -pojasnio je Katanović.

predstavljanje programa marko katanovic12

-Konkretnim ulaganjem u komunalnu infrastrukturu cilj nam je omogućiti zadovoljavajuće uvjete životnog i komunalnog standarda svakom domaćinstvu i svakom našem naselju, osposobiti prometnice i javne površine, prometno se povezati s okruženjem, upravljati prostorom, zaštitom okoliša i omogućiti energetski održivi razvoj korištenjem obnovljivih izvora energije. -kazao je Katanović koji ističe kako je pred njima najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada, a to je izgradnja sustava Aglomeracije Križevci čija je ukupna vrijednost 320 milijuna kuna.

predstavljanje programa marko katanovic13

-Prihvatljivi troškovi su 256 milijuna kuna, od čega 180 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 76 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 30,5 milijuna kuna) te Grad Križevci (15 milijuna kuna). Realizacijom projekta izgradit će se 53 kilometara nove odvodnje, rekonstruirati 13 kilometara postojeće odvodnje, izgraditi 9,5 kilometara vodovodne mreže te rekonstruirati 19,5 kilometara stare vodovodne mreže.

predstavljanje programa marko katanovic19

Izgradit će se novi uređaj za pročišćavanje III. stupnja pročišćavanja i 17 novih fekalnih crpnih stanica. -objasnio je te kazao kako će se realizacijom projekta broj priključenih stanovnika na sustav vodoopskrbe povećat s 12.285 na 14.700 što predstavlja povećanje od preko 2 400 stanovnika. Stupanj priključenosti na sustav vodoopskrbe na području aglomeracije iznosi 77 posto, a nakon provedbe projekta priključenost će iznositi 93 posto.

predstavljanje programa marko katanovic21

Projektom će se postići i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32% na 25% do kraja 2023. godine. Broj priključenih stanovnika na sustav odvodnje povećat će se s postojećih 9.400 na 14 200 što predstavlja povećanje od 4 800 stanovnika. Na sustav javne odvodnje trenutno je priključeno 61% stanovništva aglomeracije, a nakon provedbe projekta priključenost će iznositi 91%. Završetak projekta planiran je za studeni 2023. godine.  -Bitno je naglasiti da uz sve unutarnje i vanjske kontrole i inženjerski nadzor na projektu, trebat će posvetiti maksimalnu pažnju i vrijeme ovom zahtjevnom projektu, zahtjevnom za izvođenje i njegovoj pravovremenoj realizaciji. Uz sve to bit će potrebna dobra komunikacija sa stanarima pojedinih ulica i okolnih naselja u datim trenucima izvođenja radova i prilagodba ljudi tokom cijelog perioda provedbe projekta. -istaknuo je.

predstavljanje programa marko katanovic24

-Nastaviti ćemo jačim tempom u izgradnji vodovodne mreže u našim ostalim ruralnim naseljima, jer podaci govore da smo u zadnjih 4 godine izgradili novog vodovoda za 14,5 km. Pohvalno, ali nedovoljno, jer ovim tempom, uzevši u obzir i izgradnju vodovodne mreže u projektu aglomeracije, voda do svih naših ruralnih naselja neće doći još mnogo godina. -kazao je te najavio bolji partnerski odnos s Hrvatskim vodama kako bi uspješno riješili izazove koji ih čekaju.

predstavljanje programa marko katanovic22

Katanović se potom osvrnuo na rekonstrukciju gradskih i prigradskih ulica, gdje će se naglasak za početak staviti na Prigorsku i Zagorsku ulicu, Ulice Stjepana Radića, Ferde Kerna, Ljudevita Gaja te prigradskog naselja Pesek. -Rješavanje tih ulica predviđamo u projekcijama proračuna za naredne godine i to podržavamo i nastaviti ćemo u tom smjeru. Nadalje, radit ćemo na uređenju parkirališta kod stambenih zgrada, izgradnji nogostupa i biciklističkih staza uz naglasak na nogostup prema našim prvim prigradskim naseljima u suradnji s Hrvatskim cestama uz državne prometnice. -rekao je Katanović te istaknuo  modernizaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta u kojima je prioritet spoj Erdovec – Ravenski Lemeš, cesta u Pobrđanima, Gornje Vine, spoj Sv. Martin – Gornja Brckovčina.

predstavljanje programa marko katanovic20

-Usporedbe radi, grad Križevci je u prethodne 4 godine modernizirao i asfaltirao 17 km cesta i ulica, dok je općina Sv. Ivan Žabno u 4 godine asflatirala 16 km cesta i uz to uz suradnju sa ŽUC-om sufinancirali podlogu i pripremu za asfalt za još dodatnih 5 km cesta u ruralnim naseljima. Valja spomenuti da Općina Sv. Ivan Žabno raspolaže s 5 puta manjim proračunom. Znam te činjenice jer sam i sam sudjelovao u realizaciji i izvođenju mnogih njihovih projekata kroz svoje prethodno radno mjesto i u tom segmentu ću se potruditi da ubrzamo i pojačamo taj dio radova uz najbolju kvalitetu njihovog izvođenja, jer znam kako to odraditi. -naglasio je Katanović te najavio niz drugih aktivnosti i projekata na kojima planira sa svojim timom aktivno raditi u idućem četverogodišnjem razdoblju.

predstavljanje programa marko katanovic24

-Pripremiti projekt izgradnje ceste zapadne obilaznice oko Križevaca. Raditi na izgradnji komunalne infrastrukture novih stambenih zona. Posvetiti se energetskoj obnovi javnih gradskih zgrada, školskih objekata i društvenih domova, uz poticanje uređenja stambenih zgrada i kuća na uštedi energije, naglasak stavljam na prioritetno rješavanje projekta energetske obnove školske zgrade Ljudevita Modeca. Uvesti javnu rasvjetu u svako naše ruralno naselje, uz primjenu LED štednih rasvjetnih tijela. Raditi na uređenju društvenih i vatrogasnih domova po mjesnim sredinama i prenamijeniti ih u centre za društvena događanja.

predstavljanje programa marko katanovic25

Urediti zelene površine, parkove, izgraditi dječja igrališta u gradskim četvrtima i po ostalim naseljima. Urediti gradsku jezgru Križevaca s zaštitom spomeničke baštine, povijesnih i drugih gradskih građevina u funkciji razvoja turizma. Kao Gradska uprava pružit ćemo podršku izgradnji brze ceste Križevci – Koprivnica – uz sudjelovanje na uređenju pristupnih prometnica za pripadajuća naselja. Uz podršku Županiji raditi na projektu uređenja infrastrukture i dogradnje zgrade gimnazije te gimnazijskog igrališta. -kazao je zaključno Katanović.

predstavljanje programa marko katanovic04 predstavljanje programa marko katanovic05 predstavljanje programa marko katanovic06 predstavljanje programa marko katanovic07 predstavljanje programa marko katanovic10 predstavljanje programa marko katanovic09 predstavljanje programa marko katanovic18 predstavljanje programa marko katanovic14 predstavljanje programa marko katanovic15 predstavljanje programa marko katanovic21 predstavljanje programa marko katanovic23 predstavljanje programa marko katanovic22