U nedjelju ujutro nastavljeno je iskopavanje i izvlačenje olupine ruske vojne bespilotne letjelice koja se srušila u četvrtak oko 23 sata u Zagrebu, kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi.

Riječ je o letjelici Tu-141 sovjetske proizvodnje, doletjela je iz Ukrajine preletjevši Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske u četvrtak oko 23 sata, a za sada se ne zna tko ju je uputio.

Studenti 1. paviljona Studentskog doma su zbog nastavka radova na iskopavanju letjelice i jutros premješteni u zajedničke prostorije unutar Studentskog doma.

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević izjavio je sinoć za Hrvatsku televiziju da su u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

“Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije”, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.