Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u četvrtak su oštro osudili izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je prekjučer u Pakracu srpske paravojne postrojbe iz 1991. nazvao ‘nesretnicima’, naglasivši kako je to retorika koja iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu i izjednačava hrvatske žrtve i velikosrpskog agresora.

U priopćenju se podsjeća da su 1. ožujka 1991. “pripadnici Srpske demokratske stranke, kasnije mahom ‘funkcionari’ u tzv. sao krajini, organizirali okupljanje srpskog stanovništva oko zgrade pakračke policije i time pružili podršku srpskim policajcima koji su razoružali svoje hrvatske kolege. Sve je to bilo u suradnji s Beogradom i u cilju stvaranja ‘Velike Srbije'”, ističu predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Dražimir Jukić i predsjednik Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm.

Stoga, dodaju, nikako se ne može sudionike pokušaja zauzimanja policijske postaje u Pakracu 1991. nazvati ‘nesretnicima’, koji su bili zavedeni i nisu znali što rade, jer se radilo o “realizaciji projekta koji se planirao godinama, okupiranju Pakraca i njegova uključivanja u srpsku paradržavu u Hrvatskoj s konačnim ciljem priključenja Srbiji.”

Teško je stoga nazvati ‘nesretnicima počinitelje terorističkog čina, jer je iza njih stajala snažna sila, tzv. Jugoslavenska narodna armija, a na raspolaganju im je bilo i naoružanje Teritorijalne obrane, oduzeto Hrvatskoj godinu dana ranije, naglašavaju predsjednici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije.

Bez tog oružja “ovi ‘nesretnici’ ipak bi imali malo manje sreće u rušenju ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske”, ironično dodaju Jukić i Klemm.
“Nekoliko mjeseci kasnije, kada je tzv. JNA zajedno sa četničkim hordama otvoreno krenula u agresiju na Hrvatsku, ti ‘nesretnici’ su okupirali veliki dio Hrvatske i ubili 15.000 tisuća hrvatskih branitelja i civila te prognali 500.000 ljudi”, dodaje se u priopćenju.

Iznenađeni smo ovakvom retorikom ministra Vlahe Orepića, te se pitamo kako bi on onda nazvao one koji su se suprotstavili tim ‘nesretnicima’ te hoće li u budućnosti i Domovinski rat nazvati nesretnim događajem, pitaju Jukić i Klemm.
Ocjenjuju da ovakva izjava ministra Orepića vraća u nedavnu prošlost kada je hrvatska javnost slušala o ‘slučajnoj državi, građanskom ratu” i slično.
U zaštiti digniteta Domovinskog rata najoštrije osuđujemo retoriku kojoj je cilj iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu i izjednačavanje žrtve i agresora, istaknuli su iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu.
U Pakracu je 1. ožujka Mimohodom istine obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, u spomen na događaj iz 1991., kada su pobunjeni Srbi razoružali sve policajce nesrpske nacionalnosti i preuzeli Policijsku postaju 1. na 2. ožujka 1991. Brzom intervencijom specijalnih postrojba Republike Hrvatske Policijska postaja Pakrac i šire područje grada vraćeni su u ustavnopravni poredak Hrvatske.

(Hina)

fah