Hrvatska judašica Lara Cvjetko nova je europska prvakinja u kategoriji do 70 kg za uzrast mlađih seniora (do 23 godine), a naslov je osvojila pobijedivši u finalu Izraelku Mayu Goshen bacivši je na ippon šest sekundi prije isteka osnovnog dijela borbe od četiri minute.

Bivša kadetska prvakinja Europe iz 2017., još prošli tjedan nije uspjela doći dalje od drugog kola juniorskog EP-a kojem je također Poreč bio domaćin, da bi samo šest dana poslije u konkurenciji starijih judoka došla do zlatnog odličja.

Na putu do finala 20-godišnja Samoborka je u kvalifikacijama svladala Rumunjku Moscalu i bivšu juniorsku europsku doprvakinju Nizozemku De Voogd, u četvrtfinalu bila bolja od Šveđanke Nilsson, a u polufinalu nadmašila Ruskinju Liluašvili.

U finalu protiv Izraelke Goshen Cvjetko je bila aktivna, pokušavala doći do prednosti, ali su se obje judašice dobro branile od svih pokušaja bacanja. Kad se činilo da će odluka o europskoj prvakinji biti ostavljena za “produžetak”, tzv. “zlatni bod”, šest sekundi prije isteka četvrte minute Lara Cvjetko je izvela bacanje na ippon i osvojila naslov europske prvakinje.

To je prvo zlatno odličje za Hrvatsku na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Poreču, nakon bronce Ane Viktorije Puljiz u juniorskoj konkurenciji te jučerašnjeg srebra Roberta Klačara među mlađim seniorima.

Judo: Europsko srebro za Karlu Prodan

Hrvatska 22-godišnja judašica Karla Prodan osvojila je srebrno odličje u kategoriji do 78 kg na Europskom prvenstvu za mlađe seniore koje danas završava u Poreču.

Prodan je u finalu poražena od Izraelke Inbar Lanir koja je tako stigla do najvećeg uspjeha u karijeri.

U vrlo izjednačenoj borbi Lanir je na polovici osnovnog dijela stvorila prednost jednog wazarija, ali je minutu poslije Karla Prodan izvela bacanje kojim je izjednačila rezultat. Na ulazu u posljednju minutu Izraelka je zaradila drugu opomenu, čime je prednost bila na strani 22-godišnje Splićanke.

Nažalost, Inbar je 33 sekunde prije kraja izvela još jedno bacanje na wazari i time došla do naslova europske prvakinje do 23 godine, a bivša osvajačica svjetskog zlata u kadetskoj konkurenciji morala se zadovoljiti srebrnim odličjem.

Na putu do finala Prodan je imala tri borbe u kojima je svladala Talijanku Cerutti, Turkinju Erdogan i Rumunjku Sirbulet.

Ovo je četvrto odličje za Hrvatsku u Poreču, a drugo srebrnog sjaja. Jedino zlato na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore osvojila je Lara Cvjetko (do 70 kg), nakon jučerašnjeg srebra Roberta Klačara (do 66 kg) te Ane Viktorije Puljiz (do 52 kg) u juniorskoj konkurenciji.

Hina