Komemoracija u povodu smrti mons. prof. emeritusa dr. sc. Ivana Goluba, poznatog svećenika, sveučilišnog profesora emeritusa, teologa, povjesničara kulture i pjesnika, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ponositog Kalnovčana održana je jučer, 15. studenog njegovoj nekadašnjoj kalnovečkoj školi.

kalinovac komemoracija golub (4)

Na komemoraciji su o njegovu blaženu životu govorili: književnica Božica Jelušić, prof. Zdravko Seleš, književnik, povjesničar i kritičar dr. znanosti Mario Kolar i mag. povijesti Nikola Cik, javljaju iz Općine Kalinovac.
Profesor Ivan Golub je povrh 80-ak knjiga, objavio niz znanstvenih rasprava, arhivskih izvora, književnih radova i raznih ogleda s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i inozemnim časopisima, na hrvatskom, latinskom, slovenskom, češkom, poljskom, ruskom, engleskom, esperanto, francuskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom i portugalskom.

kalinovac komemoracija golub (2)

Više mu je pjesama uglazbljeno. Također je autor nekoliko filmskih scenarija o životu Jurja Klovića i Rimu. Preminuo je u 89. godini života.
Ravnateljica Škole Mirjana Bazijanec osim što je moderirala komemoracijom, pozdravila je sve okupljene prijatelje i poznavatelje pokojnog prof. kao i njegovu obitelj te istaknula nekoliko crtica iz osobnog iskustva s profesorom Golubom. Svim prisutnima ispred Općine Kalinovac, kao organizatora komemoracije, obratio se načelnik Općine Kalinovac gosp. Danijel Zvonar.

kalinovac komemoracija golub (6)

Prof. Seleš istaknuo je profesora Goluba kao blagog i poniznog pjesnika. Pjesnici Mario Kolar i Božica Jelušić, bliski prijatelji profesora govorili su o osobnom iskustvu njihova druženja. Prof. Golub istovremeno je i izvrstan svećenik i pjesnik i poeta i teolog, rekao je dr. Kolar. Prof. Golub je uvijek u duhu agape, duhovne gozbe znao podijeliti vlastite darove i čovjeku ostaviti vjeru da će sve ispasti dobro, istaknula je Božica Jelušić.

kalinovac komemoracija golub (3)

– Živio je pojam sljedbe kao Kristov trinaesti učenik. Ono kaj je lepo v Podravini to mu je bilo i lepo vu svetu jer tam gde si posađen takov i jesi – rekla je. Neizmjerno je volio Podravinu i na mnogim mjestima je to isticao. Posebno u knjizi Kalnovečki razgovori iz koje su nekoliko slika na komemoraciji uprizorili članovi Male dramske scene KU „Tomislav Franjić“ pod mentorstvom učiteljice Vlaste Golub.
Pročitano je i pismo dragog Kalnovčana vlč. Daria Paviše, tajnika Apostolske nuncijature u Bankoku upućeno obitelji profesora. U pismu vlč. Dario ističe profesorovu veličinu u duhu jednostavnosti. Na samom kraju pjesnikinja Sunčica Orešić pročitala je vlastitu pjesmu posvećenu profesoru.

kalinovac komemoracija golub (5) kalinovac komemoracija golub (7) kalinovac komemoracija golub (8) kalinovac komemoracija golub (9)

prigorski.hr