Josip Varvodić novi je predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza, odlučeno je to na izvanrednoj Skupštini Hrvatskog plivačkog saveza koja je danas održana u Termama Tuhelj.

Sada već bivši predsjednik HPS-a Vladislav Veselica s čelne pozicije hrvatskog plivanja odstupio je na vlastiti zahtjev, objavio je u subotu Hrvatski plivački savez.

Vladislav Veselica zatražio je razrješenje s mjesta predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza budući da zbog sve brojnijih poslovnih obveza nije u mogućnosti maksimalno se posvetiti potrebama Hrvatskog plivačkog saveza. Za vrijeme svog mandata Veselica je HPS uključio u program FINA-e “Swimming for all – swimming for life”, kao i pokrenuo program razvoja plivača zasnovan na četiri Regionalna razvojna centra, ali i inicirao početak izrade “Strategije hrvatskog plivanja”. Vladislav Veselica najavio je kako će ostati prisutan u hrvatskom plivanju, ali ne više u funkciji predsjednika.

“Bila mi je iznimna čast biti predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza u intenzivnom razdoblju kojemu smo svjedočili kroz prethodne, po mnogočemu izazovne, četiri godine. Suočeni s brojnim zaprekama, koje smo uspješno premostili zajedno, dokazali smo da je sportsko ponašanje te osobni integritet svakoga od nas ključ dugotrajnosti i opstojnosti. Posljednjih godina svjedoci smo brojnih negativnih pojava koje su se reflektirale i na plivanje, od globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 zbog kojeg su nam bile onemogućene ili ograničene brojne osnovne aktivnosti, potresa u gradu Zagrebu, Petrinji i Sisku, rusko-ukrajinskog rata koji uzrokuje globalnu ekonomsku krizu što znatno utječe i na sport i na kvalitetu života. Iz svog mandata pamtit ću lijepe stvari koje smo postigli zajedno te se ovim putem svima zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali. Zbog poslovnih obveza nisam u mogućnosti dati onoliko sebe koliko smatram da je HPS zaslužio. Plivanje je dio mog identiteta, te ću i dalje ostati veliki promotor plivanja”, istaknuo je Veselica.

Novi predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza u četverogodišnjem mandatu bit će Josip Varvodić, koji je ranije ove godine izabran za dopredsjednika Europskog plivačkog saveza LEN-a. Riječ je o iznimnom uspjehu za hrvatsko, ali i za europsko plivanje u cijelosti, a zajedno s predsjednikom, Portugalcem Antoniom Silvom koji je nazočio i današnjoj Izvanrednoj izbornoj skupštini Hrvatskog plivačkog saveza, potiče veću transparentnost u plivanju, ali i u sportu općenito. Aktualni dopredsjednik LEN-a svoj će fokus sada usmjeriti i na hrvatski plivački sport te uz potporu bivšeg predsjednika i ostalih članova Saveza svoj rad usmjeriti na dobrobit hrvatskih plivača i promocije ovog sporta.

“Hvala dosadašnjem predsjedniku Vladislavu Veselici i Izvršnom odboru na kontinuiranoj podršci. Plivanje je vještina preživljavanja, a ne samo sport te smo svjesni da je potrebno poraditi na obuci neplivača upravo iz razloga što postoji relativno velik broj neplivača u školama. Također, nužno je unaprijediti život profesionalnih sportaša, kao i uvjete rada i razvoja njihovih trenera. Zbog toga smo svi ovdje”, naglasio je novi predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.

Svoju podršku Josipu Varvodiću iskazao je i predsjednik LEN-a Antonio Silva koji je bio poseban gost današnje Skupštine.

“Zahvaljujem svom prijatelju Vladislavu Veselici na dosadašnjoj potpori te računam na njegovu daljnju podršku u budućnosti hrvatskog i svjetskog plivanja. Ovim putem čestitam Josipu Varvodiću na izboru za novog predsjednika Saveza te se radujem našoj budućoj suradnji u unapređenju plivanja u Hrvatskoj, ali i svijetu”, rekao je Antonio Silva.

Osim novog predsjednika, na Izvanrednoj izbornoj skupštini izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora koji sada čine Vladislav Veselica, Jadranka Orešković, Ivan Ćaleta, Davor Brdar, David Pavlinić, Joško Vučetić, Marina Gržinić-Burić i Marko Strahija. Također, u Nadzorni odbor HPS-a izabrani su Ivica Androić, Željko Oluić i Virna Jogunica. Završetkom Skupštine na kojoj je izabran novi predsjednik te članovi tijela Saveza započela je peta po redu Konvencija Hrvatskog plivačkog saveza koja će okupiti vodeće hrvatske trenere i druge dionike plivačkog sporta, a za koje je Savez priredio bogat stručni program u kojem će sudjelovati neki od najvećih domaćih i europskih autoriteta plivanja.