Održana je izvještajno programska skupština HSU-a grada Vrbovca koja je usvojila izvješće o radu, kao i dokumente, koji bi trebali odrediti budućnost ove stranke.

– Usvojili smo Strategiju razvoja stranke do 2025. godine, Politički program i poseban letak, kojim želimo svim umirovljenicima Vrbovca, ne samo našim članovima, predstaviti svoj rad i politike kojima se želimo baviti. Primjerice, osigurati rad ljekarni nedjeljom, zalagati se za proširenje specijalističkih zdravstvenih usluga u Vrbovcu, zalaganje za ukidanje prireza, za omogućavanje sigurnog pristupa javnim uslugama i javnim mjestima…. Eto, to su ciljevi našeg djelovanja – rekao je Josip Jambrač, predsjednik ogranka.

hsu vrbovec (3)

HSU kao politička stranka svoje djelovanje zasniva na načelima „dobrog društva“. Dobro društvo je društvo koje brine o svim svojim članovima. Dobro društvo nije gajenje individualnog egoizma jer to ne vodi harmoniji i miru.

– HSU svoje će djelovanje usmjeriti na tri ključna područja za poboljšanje poboljšanje kvalitete života svih građana Vrbovca. Prvo područje odnosi se na mobilnost, tj. dostupnost javnih službi i usluga pod jednakim uvjetima za sve građane Vrbovca. Drugo područje je područje socijalne osjetljivosti, tj. šira i transparentnija socijalna politika – ponajprije na načelu pravednosti. Provedba socijalnih mjera treba biti prilagođena njihovim korisnicima. Treće područje je uključenost građana u političke procese. Političke stranke su sredstva kojima se provodi volja građana, nisu same sebi svrha. Dakle, cilj stranke je postati parlamentarna stanka nakon sljedećih izbora za članove gradskog vijeća Vrbovca – kazao je odgovarajući na pitanje kako misle realizirati svoj program.

Hrvatska stranka umirovljenika je stranka „budućnosti“ svakog građana. Svi će koje posluži zdravlje jednog dana postati umirovljenici. Briga o životu u starosti počinje danom zaposlenja. Stoga je u političkom i socijalnom aspektu HSU Vrbovec usmjerena na onu grupaciju ili grupacije ljudi, koji njihov život starijoj dobi osiguravaju putem mirovinskog sustava, tj. mirovinske štednje.

A to je najveći broj građana. To znači kako je politika stranke daleko šira o samih današnjih umirovljenika. Politike HSU Vrbovca su politike dobrog društva koje obuhvaćaju veliku većine građana. HSU želi samostalnost, neovisnost o nepotrebnim i nesuvislim koalicijama bez sadržaja.

HSU je otvorena za članstvo u stranci svih dobnih skupina, zvanja i zanimanja.

hsu vrbovec (1)

– Vrbovec je lokalna samouprava s razmjerno velikim brojem umirovljeničke populacije. Jačanje organizacije u broju članova jedan je od načina širenja vijesti. Drugi, puno snažniji i vidljiviji je živjeti na načelima dobrog društva. Bez da morate nekog moliti da prenese ono što se poručujete, građani s kojima smo u stalnom i neposrednom kontaktu to osjećaju – objasnio je Jambrač.

Gradska organizacija HSU-a će i dalje održavati, razvijati i jačati dobre odnose sa drugim umirovljeničkim organizacijama i drugim političkim strankama. Stoga je političko djelovanje stranke usmjereno na djelovanje lokalne vlasti, odnosno način provedbe lokalnih politika.

Na kraju na Godišnjoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika grada Vrbovca rečeno je i ovo:

– Pridružite se Hrvatskoj stranci umirovljenika. Mi umirovljenici sami možemo i trebamo odlučivati o vlastitoj sudbini. Jer, svi ćemo mi jednom biti umirovljenici. Svi ćemo jednom trebati pomoć. To možemo očekivati jedino u dobrom društvu! Dobro društvo moramo sami stvoriti.