U Vodicama je održana međunarodna green konferencija na kojoj je zapaženo predavanje imao dr.sc. Josip Jambrač iz Vrbovca.

Jambrač je istaknuo kako pojam green u različitim okolnostima, društvima, kulturama, političkim ekonomijama, stupnju razvijenosti država i drugim aspektima života i rada ima različita značenja.

– Stoga opis pojma green kao i pojma sloboda, za koji postoji više od dvjesto definicija, nije jednoznačan već mnogostruk, ovisno o području aktivnosti i društvu na koje se odnosi. Je li pojam green inovacija više povezana s ekonomskim ili socijalnim aspektom ljudskih aktivnosti? Prije bismo mogli reći da je povezan „i“ s jednim i s drugim. S obzirom da su socijalni ciljevi prije svega okrenuti prema čovjeku i njegovom vrednovanju načina života, oni dolaze u sukob sa globalnim ciljevima sadržanih u ideji trajnog beskonačnog rasta kao jedinog mjerila za uspjeh, što je u suprotnosti je s ciljevima brige o čovjeku i prirodi.

Treći aspekt riječi green možemo povezati s identitetskim politikama. I dok globalni koncept potiče istovjetnost, identitetske politika zagovaraju razvijati život u zajednici koji njezini članovi vrednuju, na uvjerenjima koja su vro često u neskladu s pojedinim tumačenjima pojma green. S obzirom da ne možemo reći kako postoji jedna „istinska“ definicija, jer bi to značilo da pojam postaje transcendentan, raspravu o ostvarenju green života na Zemlji ponajprije treba započeti o upitnosti ideje beskonačnog rasta – rekao je Jambrač.

Img 20240613 Wa0000 Img 20240612 Wa0000